Bănci și Asigurări

În prelungiri: azi şi mâine, Legea dării în plată intră din nou în şedinţă la Senat. Iniţiatorul legii: Amendamentele BNR omoară principiul legii. Liderul PSD: Am fost manipulat când am votat legea

În prelungiri: azi şi mâine, Legea dării în plată...

Autor: Liviu Popescu, Bogdan Alecu

16.02.2016, 00:05 5092
Propunerile de modificare a Legii dării în plată vor fi discutate astăzi şi mâine la Senat, în comisiile de buget-finanţe, economică şi juridică, însă iniţiatorul legii deputatul PNL Daniel Zamfir susţine că propunerile formulate de BNR nu fac altceva decât să facă legea inaplicabilă.

PSD, cel mai mare partid parlamentar din România, susţine că nu va mai vota Le­gea dării în plată în forma iniţială, liderul său, Liviu Dragnea, susţinând că a fost „ma­nipulat“ atunci când a votat legea anul trecut. Afirmaţiile lui Dragnea vin chiar în toiul scandalului cauzat de scrisoarea BNR cu propuneri, care a fost transmisă către o parte din presă, dar nu şi către parla­mentari.

„Am tot analizat zilele astea cu specialiştii propuneri de modificare a Legii dării în plată venite de la BNR. Concluzia este una limpede: tot acest cumul de amendamente nu fac altceva decât să golească de conţinut legea, s-o facă practic inaplicabilă. Toate amendamentele BNR-ului omoară principiul legii, acela al împărţirii riscului între client şi bancă şi în plus ar crea o serie de discriminări, ceea ce ar face ca legea să fie neconstituţională“, susţine iniţiatorul legii, deputatul PNL Daniel Zamfir.

Printre propunerile BNR privind noua formă a Legii dării în plată se numără cea ca valoarea creditului garantat prin ipotecă asupra unui bun imobil cu destinaţie de locuinţă să nu depăşească la momentul acordării echivalentul în lei a 150.000 de euro, sumă calculată la cursul de schimb publicat de BNR în ziua încheierii contractului de credit.

Copreşedintele PNL Alina Gorghiu a declarat ieri că lideriii grupurilor PNL din Senat şi Camera Deputaţilor vor discuta propunerile transmise de BNR cu privire la legea dării în plată şi, ulterior, liberalii vor purta discuţii şi cu social-democraţii, potrivit Mediafax. „Prioritate zero, la Senat, este legea dării în plată. Observaţiile din partea BNR au venit vineri, la Senat, la comisiile de specialitate, unde se află acum legea. Am mandatat liderii de grup ca astăzi la şedintele de grup să discute legea să vedem ce propuneri ale BNR se susţin şi care nu", a declarat copreşedintele PNL Alina Gorghiu, afirmând că unele propuneri ale BNR sunt în acord cu viziunea PNL, în timp ce altele nu sunt „bine-venite“.

Între timp, avocatul Gheorghe Piperea susţine că avut o discuţie cu preşedintele Comisiei de Buget-Finanţe Viorel Ştefan şi că noua formă a legii se va aplica şi creditelor în derulare, contrar zvonurilor apărute în spaţiul mass-media.

„Legea se va aplica, în special, creditelor ipotecare, dar şi creditelor de nevoi personale cu ipotecă (în practică, avansul pentru creditele ipotecare s-a acoperit din credite de <<nevoi personale>>, garantate cu alte bunuri ale debitorului sau cu bunuri ale terţilor); va fi vorba, deci, de credite pentru locuinţe în sens larg", consideră Piperea. Totodată, mai afirmă avocatul, legea nu va introduce criterii valorice sau sociale, întrucât este vorba de o reglementare menită a fi corectă, şi la nevoie, a sancţiona un abuz de putere economică.

În altă ordine de idei, de la discuţie a rezultat clar că "recomandările" scăpate în presă, pe surse, de BNR, nu sunt oficial în atenţia Parlamentului, întrucât nu sunt trimise acestuia pe cale instituţională şi prin asumare directă, expresă, din partea BNR. "În plus, aceste recomandări nu pot fi transformate în amendamente la lege decât dacă unul sau mai mulţi parlamentari şi le asumă", mai spune Piperea.

Însă, reexaminarea Legii dării în plată ar putea să fie amânată cu 1-2 saptămâni, pe motive procedurale.

 

Ce spun jucătorii din imobiliare

"În acest moment este prematur să vorbim despre ce se va întâmpla în piaţă. Trebuie să aşteptăm forma finală a legii, dar şi o perioadă în care băncile să-şi stabilească noua politică de finanţare. Acum avem doar reacţii la cald, care cel mai probabil vor suferi modificări ulterioare. Astăzi, băncile se protejează destul de bine pe partea de creditare, evaluările garanţiilor se fac foarte atent şi cu multă precauţie, astfel că posibilitatea de a da greş pe creditele acordate în ultimii doi ani este extrem de mică", a spus Ionuţ Bordei - Land Investment and Residential Development în cadrul DTZ Echinox.

Jucătorii din imobiliare spun că o astfel de lege va duce la un blocaj pe piaţa imobiliară, în special pe segmentul mediu de preţ, unde sunt accesate credite ipotecare. În continuare, creditele acordate prin Prima Casă nu vor fi influenţate, şi nici apartamentele scumpe, unde deja clienţii pot dispune de suma necesară achiziţiei.

"Legea, dacă va afecta băncile pe partea clienţilor privaţi, cumpărătorii de apartamente şi case -, va viza creditele acordate în perioada 2007-2009 când preţurile erau foarte mari, iar astăzi au rezultat imobile pentru care valoarea datoriei depăşeşte valoarea de piaţă. Pentru ceea ce s-a finanţat în ultimii ani şi ceea ce se finanţează acum, riscul băncii este aproape inexistent, deoarece băncile au avut grijă ca valorile imobilelor luate în garanţie să fie foarte conservatoare şi să-şi pună băncile la adăpost, chiar dacă valoarea avansului era relativ mică - 15% pentru creditele în lei", a subliniat Ionuţ Bordei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO