Bănci și Asigurări

În plină criză pe piaţa asigurărilor, cu City Insurance în faţa unui faliment de 400 mil. euro, BERD dă un mare semnal de încredere pentru Euroins: Intră în acţionariat. ASF are un moment de respiro

În plină criză pe piaţa asigurărilor, cu City...

Autor: Mircea Nica

10.09.2021, 10:07 12476

Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) şi Eurohold, proprietarul Euroins, au semnat un acord prin care BERD preia o participaţie minoritară în operaţiunile Euroins, potrivit informaţiilor transmise de reprezentanţii asiguratorului.

Acordul a fost aprobat la noate nivelurile corporative ale celor două entităţi, urmând ca în zilele viitoare să fie semnalate şi documentele contractuale finale. Investiţia BERD va fi în sumă de până la 30 mil. euro şi va fi realizată printr-o majorare de capital a grupului de asigurări. În acelaşi timp, Eurohold, proprietarul Euroins, va participa la procedura de majorare a capitalului cu o injecţie suplimentară de capital propriu de pâna la 12 mil. euro.

„În ultimele luni, Euroins România a trecut printr-un proces radical de schimbare, reevaluare a riscurilor şi îmbunataţire a produselor şi serviciilor pe care le oferim, practic o repoziţionare pe piaţa asigurărilor. Prezenţa BERD în acţionariatul Euroins indică faptul că suntem pe drumul cel bun, demonstrând că suntem o companie solidă şi că suntem un partener stabil, atât pentru clienţi, parteneri de afaceri, cât şi pentru autorităţi. Au trecut doar câteva luni de când am preluat mandatul de director general al Euroins România, iar schimbarile pe care mi le-am propus nu se opresc aici. Vom lansa produse noi, avem o abordare diferită faţă de clienţi, continuăm să investim şi să creştem pe piaţa non-RCA. Schimbarea nu este uşoară, dar prezenţa unui partener precum Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare este un semnal pozitiv pentru întreaga industrie românească”, a declarat Tanja Blatnik, director general al Euroins România.

Euroins Insurance Group va utiliza fondurile strânse în principal pentru dezvoltarea şi creşterea celei mai mari entităţi de asigurare din cadrul grupului, respectiv Euroins România şi în plus pentru a consolida poziţiile de piaţă ale holdingului în sud-estul Europei, au mai transmis reprezentanţii companiei.

Pe lânga investiţia BERD, acţionarii Euroins România au anunţat deja o majorare de capital de 24,3 mil. euro (120 mil. lei) care urmează să fie votata la Adunarea Generală Extraordinară din 15 septembrie 2021. Această creştere de capital vine în urma a alte două majorări successive de capital de peste 25,5 mil. euro (126 mil. lei) şi împreună cu o injecţie de capital suplimentară de 8,1 mil. euro (40 mil. lei), care urmează să fie acordată către Euroins România de compania-mamă printr-o datorie subordonată. Acest lucru ar duce la o contribuţie totală de 57,8 mil. de euro a acţionarului principal la capitalul Euroins România în decursul a mai puţin de un an.  

BERD a cofinanţat, de asemenea, achiziţia de către Еurohold a activitaţii grupului CEZ în Bulgaria. Pe 28 iulie 2021, Eurohold a finalizat oficial achiziţia filialelor grupului energetic ceh CEZ din Bulgaria pentru 335 mil. euro. Ca urmare a tranzacţiei, Еurohold a preluat 67% din participaţia la cel mai mare distribuitor de energie electrică din Bulgaria - CEZ Distribution Bulgaria (cota de piaţă de 40%) şi cel mai mare furnizor de energie electrică - CEZ Electro Bulgaria, precum şi 100% din capitalul celui mai mare comerciant autorizat de energie electrică - CEZ Trade Bulgaria. Grupul a achiziţionat, de asemenea, compania de servicii IT CEZ ICT Bulgaria, parcul solar Free Energy Project Oreshetz şi centrală electrică pe bază de biomasă Bara Group.

Prin achiziţionarea şi integrarea activelor grupului CEZ, Еurohold îsi dublează numărul de clienţi pe care îi deserveşte, la peste 7 milioane, şi va angaja peste 6.000 de persoane în 11 ţări din Europa Centrală, de Est şi de Sud-Est (CESEE) şi din fosta Uniune Sovietică (FSU) ). Filialele bulgare ale Grupului CEZ au peste 3.000 de angajaţi şi furnizează servicii către aproape 3 milioane de clienţi.

 
 
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO