Bănci și Asigurări

In patru luni, bancherii au facut jumatate din profitul pe 2007

In patru luni, bancherii au facut jumatate din profitul pe 2007

Click pentru imaginea intreaga

16.06.2008, 18:49 16

In martie si aprilie ritmul lunar de crestere al castigurilor a fost de peste 35%, tocmai in perioada in care piata locala a inceput sa resimta mai mult scumpirea lichiditatilor atat in valuta, cat si in lei, in contextul crizei financiare internationale.
De altfel, unii jucatori sustin ca primele patru luni au fost cele mai bune de cand sunt prezenti pe piata, desi asteptarile pentru viitor nu sunt prea optimiste tinand cont de conjunctura internationala.
Datele pe primul trimestru au aratat concentrarea puternica a profiturilor bancare la nivelul primilor cinci jucatori, in conditiile in care BCR si BRD au realizat aproape 65% din total. Situatia are toate sansele sa se mentina, in conditiile in care bancile mijlocii si mici care inca incearca sa castige cota de piata trebuie sa suporte costuri importante.
Desi chiriile pentru sedii sunt considerate foarte mari, bancile continua sa gaseasca spatii cu vad comercial, singurii competitori redutabili fiind farmaciile, cu care au ajuns sa-si imparta cele mai bune zone.
In acelasi timp, jucatorii incearca sa-si mareasca prezenta in marile centre comerciale. Numai in primele patru luni ale anului bancile au deschis 333 de unitati, totalul pietei apropiindu-se de 6.000. Extinderea este reflectata si prin cresterea numarului de salariati, care a urcat cu 2.315 in patru luni, pana la 5.814.
Din ce in ce mai multe banci incep sa se uite si la orasele mijlocii si mici, unde banii trimisi de romanii care muncesc in strainatate pot constitui o baza pentru cresterea numarului de clienti care sa aiba relatii constante cu o banca.
In ciuda vitezei rapide de crestere a creditului, Romania continua sa inregistreze cel mai scazut grad de intermediere financiara dat de ponderea creditului neguvernamental in PIB. La sfarsitul lui 2007, intermedierea urcase la 36,6% din PIB, fata de o medie de 48,5% in Europa Centrala si de Est. Bulgaria se apropie de 70%, insa Polonia este doar cu putin in fata, cu aproape 40% din PIB.
In acelasi timp, accelerarea creditului nu a ajutat Romania sa urce din coada clasamentului dupa nivelul creditului pe cap de locuitor. La sfarsitul lui 2007 acesta se situa la 920 de euro, cu putin inaintea Bulgariei, care avea 915 euro pe cap de locuitor, dar de doua ori mai putin decat Polonia, cu 1.898 de euro. In Croatia nivelul a atins 3.468 de euro/capita.
La sfarsitul lunii aprilie, volumul activelor bancare din Romania se apropiase de 74 de miliarde de euro, pe baza unei cresteri de aproape 47% fata de primele patru luni din 2007.
Productia de credite a bancilor locale este insa doar partial reflectata de statisticile locale, un segment important fiind constituit de finantarile exportate in bilanturile bancilor-mama sau vandute altor banci. De altfel, vanzarea de pachete de credite este considerata de unii bancheri drept o alternativa de finantare in conditiile cresterii costului resurselor in lei si valuta.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO