Bănci și Asigurări

În faţa incertitudinilor globale, BCE se angajează să menţină dobânzile la minime istorice până la mijlocul anului viitor

În faţa incertitudinilor globale, BCE se angajează să...

Autor: Catalina Apostoiu

07.06.2019, 00:05 195

Există temeri în creştere că economia zonei euro nu va genera un nivel suficient de inflaţie pentru ca BCE să-şi atingă ţinta de stabilitate a preţurilor.

Banca Centrală Europeană şi-a extins angajamentul de menţinere a dobânzilor la minime record până la mijlocul anu­lui 2020 în condiţiile în care strategii se confruntă cu îngrijorări în creştere privind inflaţia scăzută, scrie Financial Times.

Consiliul guvernator al BCE a menţinut principala rată de refinanţare la zero şi rata de depozit la minus 0,4% în cadrul ultimei şedinţe de politică monetară. Banca şi-a întărit mesajul privitor la costurile de finaţare, spunând că se aşteaptă acum să menţină ambele dobânzi pe pauză „cel puţin până la mijlocul anului 2020“. Anterior, aceasta estimase că va menţine dobânzile neschimbate „cel puţin până la sfârşitul anului 2019“.

Preşedintele băncii, Mario Draghi, a prezentat o nouă rundă de previziuni pentru inflaţie şi creştere. BCE previzionează o creştere a PIB-ului de 1,2% în acest an, cu 0,1% peste estimarea anterioară. Banca şi-a majorat uşor estimările economice pe 2019. Inflaţia va atinge o medie de 1,3% în acest an, cu 0,1% mai mult faţă de proiecţia din martie, şi de 1,4% anul viitor, în scădere cu 0,1% faţă de estimarea anterioară. Anunţul BCE vine la câteva zile după ce preşedintele băncii centrale americane Jay Powell a sugerat că banca sa centrală ar putea reduce dobânzile. Cele mai mari două bănci centrale ale lumii sunt din ce în ce mai îngrijorate că o intensificare a războiului comercial va afecta creşterea economică.

Temerile sunt în creştere că economia zonei euro nu va genera un nivel suficient de inflaţie pentru ca BCE să-şi atingă ţinta de stabilitate a preţurilor. Inflaţia a scăzut dramatic în mai la 1,2%, iar, deşi un oarecare reviriment este aşteptat în iunie, pieţele se îndoiesc că BCE va avea şanse să-şi atingă ţinta în anii următori.

Draghi a atras atenţia asupra menţinerii riscurilor legate de nesiguranţa de ordin geopolitic, protecţionismul în cretere şi vulnerabilităţile de pe pieţele emergente. Acesta a subliniat că BCE este dispusă şi capabilă să acţioneze în cazul înmulţirii dovezilor privind o încetinire economică.

„Nesiguranţa globală prelungită“ apasă în special asupra sectorului manufacturier al zonei euro, dar alte sectoare dau dovadă de rezistenţă, iar piaţa muncii rămâne pozitivă, a arătat acesta. Draghi a respins în acelaşi timp sugestiile că dobânzile negative ar afecta soliditatea băncilor din zona euro.

Unii investitori vor să vadă acţiuni mai drastice din partea BCE. Banca resimte din nou presiuni pentru relansarea expansiunii programului său QE. Melvyn Krauss, de la Hoover Institute din cadrul Stanford University, arată că Draghi ar trebui să iniţieze o nouă astfel de expansiune înainte de finalul mandatului său, în octombrie.

Alţi observatori se declară îngrijoraţi că banca centrală duce lipsă de muniţia necesară pentru impulsionarea inflaţiei.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO