Bănci și Asigurări

Împrumuturile în lei au accelerat la un nou maxim istoric de aproape 109 miliarde de lei

Împrumuturile în lei au accelerat la un nou maxim...

Autor: Claudia Medrega

25.11.2015, 00:07 731

Creditele în lei acordate popu­laţiei şi companiilor au ajuns la sfârşitul lunii octombrie la un vârf de aproa­pe 109 mld. lei, în creştere cu circa 17% faţă de aceeaşi perioadă de anul trecut, ascensiunea fiind sus­ţinută în principal de avântul împru­muturilor pentru populaţie.

Creditatea totală a rămas în octombrie pentru a treia lună la rând în teritoriul pozitiv, înregistrând un avans de 0,3%.

Avântul împrumuturilor în lei a ajutat creditarea totală să rămână pe plus, însă ritmul de creştere s-a mai temperat, din cauza declinului împru­mu­turilor în valută cu 12,3% an/an, cel mai sever declin din istorie, până la 105,7 mld. lei.

Ascensiunea creditelor în lei a fost favorizată de scăderea do­bân­zilor la minime istorice în urma progra­mului de relaxare monetară derulat de BNR.

Creditele pentru populaţie în lei au făcut un salt spectaculos de 28,4% faţă de octombrie 2014, astfel că soldul acestor împrumuturi a urcat la 50,9 mld. lei. 

„Creşterea încrederii consumato­rilor în economie pe fondul avansului venitului disponibil a revigorat cere­rea de credite. Ratele de dobândă la mi­ni­me istorice pentru leu, precum şi per­spec­tivele de a rămâne la niveluri simi­la­re (dacă nu chiar să continue de­clinul) pentru încă cel puţin un an, pre­cum şi raportul subunitar dintre cre­di­te şi depozite per ansamblul sis­te­mu­lui bancar ar trebui să menţină con­diţiile fa­vorabile pentru creditare în perioa­da următoare“, spune Cipri­an Dască­lu, economistul-şef al ING Bank.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO