Bănci și Asigurări

Impactul economic al scumpirii agresive a creditului de către BCE prinde contur şi devine un factor cheie în eforturile băncii de a trasa direcţia viitoare a dobânzilor

Impactul economic al scumpirii agresive a creditului de...

Autor: Catalina Apostoiu

30.07.2023, 22:24 3321

Noi date economice apărute la finalul săptămânii trecute arată că economia Germaniei, cea mai mare din zona euro, a ieşit din recesiune în trimestrul doi, dar a consemnat doar o stagnare. Pe de altă parte, eco­no­miile Franţei şi Spaniei au înregistrat o creştere susţinută în aceeaşi peri­oadă. În ceea ce priveşte inflaţia, aceasta a încetinit la cea mai scăzută rată anuală din 16 luni în Franţa, dar a accelerat în Spania.

Evaluarea impactului scumpirii creditului capătă o importanţă majo­ră în eforturile BCE de a cântări cât va mai trebui să-şi înăsprească politi­ca monetară pentru a îmblânzi infla­ţia. Strategii BCE vor urmări de ase­menea evoluţia preţurilor la nivelul zonei euro după ce au lăsat calea deschisă unei pauze în campania de un an de majorare a dobânzilor în septembrie după creşterea cu un sfert de punct procentual a acestora săptămâna trecută.

Economia germană a stagnat în trimestrul doi faţă de primul tri­mes­tru, evoluţia fiind sub aşteptări, ana­liştii anticipând o creştere cu 0,3% a acesteia. Evoluţia reflectă o stabiliza­re a consumului gospodăriilor, indică datele Destatis. Semnele de întreba­re privitoare la soliditatea cele mai mari economii persistă, însă. Germa­nia „pare să fie blocată în zona de cre­puscul dintre stagnare şi rece­siu­ne“, arată Carsten Brzeski, analist la ING.

„Pentru trimestrul trei semnele indică o nouă scădere“, a comentat Jens-Oliver Niklasch, economist la Landesbank Baden-Wuerttemberg, pentru Deustche Welle.

În plus, Germania a consemnat o inflaţie anuală de 6,4% pentru iunie, marcând prima dată când rata a crescut din februarie.

Economiile franceză şi spaniolă au crescut într-un ritm susţinut în trimestrul doi pe baza exporturilor mai mari şi turismului, anunţând o posibilă revenire a zonei euro, scrie Reuters.

Creşterea franceză a fost gene­rată de exporturi, în timp ce în Spania cererea externă, ce include turismul extern, a constituit driverul principal al avansului.

Datele referitoare la economiile franceză şi spaniolă, a doua şi a patra ca mărime din zona euro, sunt semne bune după ce creşterea zonei euro s-a situat la 0% în T1.

Totuşi, economiştii arată că de­cli­nul continuu al cererii interne fran­ceze ar putea indica o slăbiciune a economiei regiunii, potrivit Financial Times.

Cererea internă din Franţa a fost negativă pentru al treilea trimestru consecutiv.

Pe de altă parte, inflaţia din Franţa a încetinit la cea mai scăzută rată anuală din 16 luni, declinul costurilor legate de energie reducând avansul preţurilor de consum din a doua mare economie a zonei euro la 5% în iunie de la 5,3% în mai.

Totuşi, inflaţia din Spania a accelerat în perioada respectivă, consemnând o creştere peste aşteptări la 2,1%, comparativ cu 1,6% în trimestrul anterior.

Ultimele date economice sunt însă preliminare, iar analiştii ING atenţionează că acestea trebuie privite cu prudenţă pentru că ar putea fi supuse unor reviziuri.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO