Bănci și Asigurări

Impactul coronavirusului în economia românească, dacă nu se iau măsuri: Un milion de români riscă să fie trimişi în şomaj. ”Economia se află cu spatele la zid. Trebuie să se intervină pentru salvarea business-ului românesc. Este nevoie de decizii urgente de ajutor de la Guvern”

Impactul coronavirusului în economia românească, dacă...

Autor: Teona Tomoiaga

13.03.2020, 16:25 2849

Peste 1 milion de angajaţi riscă de intre în şomaj din cauza coronavirusului, spun analiştii de la Frames. Potrivit acestora, România poate intra în recesiune dacă nu se iau măsuri urgente.

Peste 1 milion de angajaţi din economia românească riscă să intre în şomaj sau să fie disponibilizaţi, iar zeci de mii de firme şi PFA-uri să se închidă care urmare a ,,coronacrizei’’ care afectează deja semnificativ România, spune o analiză a companiei de consultanţă Frames.

„Dincolo de măsurile administrative, sanitare, care au legătură cu stoparea epidemiei, autorităţile trebuie să intervină pentru salvarea business-ului românesc, mai ales a microîntreprinderilor şi PFA-urile din domenii precum servicii, turism, transporturi, comerţ, evenimente, HORECA, care trec prin clipe grele. Acestea au nevoie de la Guvern de decizii urgente de ajutor, în special în zona de fiscalitate”, afirmă analiştii de la Frames.

Potrivit acestora, economia se află cu spatele la zid.

„95% dintre firmele din România sunt microîntreprinderi care au 1-3 angajaţi maxim şi nu dispun de resurse financiare pentru a trece peste această perioadă de restricţii. Dacă statul nu îi va ajuta fiscal, prin amânarea plăţii taxelor, prin credite fiscale, cele mai multe vor intra în blocaj, iar peste 1 milion de angajaţi vor fi afectaţi. Unii au fost trimişi deja în concedii fără plată, vor urma şomajul tehnic şi disponibilizările”, declară Adrian Negrescu, managerul Frames.

Un sondaj realizat de firma de consultanţă, la comanda Factory 4.0/Academia Industrială, în rândul a peste 300 de companii din majoritatea domeniilor de activitate, arăta zilele trecute că mediul de business a fost prins nepregătit de această coronacriză.

„Peste 70% dintre manageri declarau că nu au niciun plan de criză. Iar rezultatele negative au început să apară. Pentru că nu aveau niciun fel de buffer financiar, multe au intrat în incapacitate de plată, nu îşi mai pot onora plăţile către parteneri, iar următorul pas va fi să nu mai poată să-şi plătească salariile. Până la insolvenţă şi faliment va mai fi un simplu pas”, a mai spus acesta.

La 31 ianuarie 2020, în economia românească erau active peste 1,3 milioane de firme şi PFA-uri (72% firme).

Dintre acestea, microîntreprinderile înregistrează cel mai ridicat grad de indatorare, respectiv 99% (ca pondere a datoriilor totale in active), reprezintă singurul sector care înregistreaza o capitalizare negativă şi are cea mai ridicată rată a pierderii, respectiv -4,5%.

Falimentele se vor ţine lanţ, dacă nu se vor lua măsuri urgente, spun analiştii de la Frames, iar România ar putea intra în recesiune.

Potrivit acestora, primele măsuri pe care statul trebuie să le ia sunt legate de amânarea termenelor de plată a taxelor salariale către buget.

O altă măsură absolut necesară este crearea unui mecanism de finanţare cu dobândă zero a firmelor afectate de coronacriza economică.

„Guvernul împreună cu băncile trebuie să pună la punct un program simplu şi uşor de accesat pentru IMM-uri, care să se poată împrumuta rapid, fără birocraţie, pentru a-şi putea asigura capitalul de lucru. Dobânda trebuie să fie zero sau aproape de zero, iar perioada de acordare să fie de minim 12 luni”, spun analiştii.

Potrivit acestora, dacă băncile, care au o capitalizare optimă, şi statul, care să garanteze împrumuturile, nu vor ajuta economia, întreaga Românie va avea de pierdut.

„Suntem încă în prima fază a coronacrizei economice. Dacă nu se iau măsuri, urmează un adevărat coşmar, cu zeci de mii de firme închise peste noapte, cu lanţuri comerciale prăbuşindu-se în câteva zile, cu un şomaj care poate ajunge rapid la 10-12%. De pierdut vom pierde toţi, patroni, angajaţi, bănci, stat şi angajaţii de la stat”, a mai declarat Negrescu.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO