Bănci și Asigurări

De ce îi este frică Băncii Naţionale: Peste 40% din creditele corporate sunt pe termen scurt şi sunt luate de firme cu îndatorare mare şi lichiditate subunitară, ceea ce ar putea să afecteze în final băncile

De ce îi este frică Băncii Naţionale: Peste 40% din...

Autor: Claudia Medrega

10.07.2020, 00:07 3135

Creditarea bancară pentru firme este orientată într-o proporţie ridicată către scadenţele scurte, un procent de aproximativ 41% din portofoliul actual de împrumuturi acordate companiilor, însumând circa 47 mld. lei, având o maturitate reziduală de până la 1 an, în aprilie 2020, potrivit datelor BNR.

O altă vulnerabilitate privind companiile cu credite la bănci este legată de faptul că aproximativ 44% din portofoliul corporativ de credite este deţinut de firme care au valori subunitare ale lichidităţii generale, iar circa 42% din împrumuturi sunt la nivelul companiilor care au un nivel mai ridicat de îndatorare, respectiv o pondere a datoriilor în active de peste 75%, după cum atenţionează banca centrală.

În aceste condiţii, „impactul negativ asupra lichidităţii şi solvabilităţii companiilor se poate translata şi asupra sectorului bancar, prin majorarea ratelor de nerambursare.“

Constrângerile de lichiditate şi solvabilitate su­bliniază importanţa reinvestirii profitabilităţii consis­tente din anii anteriori a sectorului companiilor în susţi­nerea activităţii, completând măsurile implementate la nivel guver­namental sau de către instituţiile de credit, susţine BNR.

Sectorul companiilor, cel mai probabil, nu va mai putea consemna evoluţiile favorabile ale profitabilităţii şi în anul 2020, având în vedere contracţia cererii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO