Bănci și Asigurări

IFC isi extinde expunerile in lei pe piata locala

20.06.2007, 16:19 17

International Finance Corporation (IFC), divizia de investitii a Bancii Mondiale, ar putea acorda in viitorul apropiat inca un credit in lei catre o banca locala. Institutia a semnat la inceputul saptamanii contractul pentru un imprumut in lei in valoare echivalenta de 26 de milioane de dolari (19,5 mil. euro) pentru Credit Europe Bank. Finantarea, destinata sustinerii creditarii IMM-urilor, este prima acordata de IFC in lei pe piata romaneasca.
"Speram ca in aceasta saptamana sau in urmatoarele zile sa semnam un alt imprumut, tot in lei, cu o alta banca", a declarat Ana Maria Mihaescu, sefa misiunii IFC in Romania.
Ea a aratat ca lansarea obligatiunilor in lei de catre IFC a fost urmata de operatiuni similare derulate de alte institutii si si-a exprimat increderea ca acelasi lucru se va intampla si in cazul creditelor in lei.
In vara trecuta, Banca Mondiala a vandut la Bucuresti obligatiuni in lei in valoare de 525 de milioane de lei. Titlurile, cu maturitatea de trei ani, sunt primele emise de o institutie supranationala cu rating "AAA" in lei pe piata locala. In primavara si Banca Europeana a emis obligatiuni in lei pe sapte ani, pe care le-a vandut la Bucuresti.
"Nu ne dorim mai mult de doua imprumuturi, pentru ca apoi replicabilitatea poate sa vina si de la alti jucatori", a spus Mihaescu.
In noiembrie 2006, Credit Europe Bank Romania - care la acea data era denumita Finansbank - a contractat de la IFC un imprumut pentru extinderea activitatii de creditare in sectorul corporativ, dar si pentru intreprinderile mici si mijlocii si persoane fizice din Romania. Valoarea imprumutului a fost de 20 de milioane de euro, iar termenul de rambursare de sapte ani. Si creditul contractat la inceputul saptamanii va fi rambursat tot in sapte ani.
Credit Europe Bank isi finanteaza expansiunea afacerilor pe zona corporate, atragand in aceasta perioada resurse si de la actionari dar si de pe piata, inclusiv printr-un credit sindicalizat.
Banca avea la sfarsitul primului trimestru active de 815 milioane de euro, iar pana la sfarsitul anului acestea ar trebui sa urce la 1,4 miliarde de euro.
IFC s-a implicat de-a lungul anilor in finantarea de proiecte din diferite sectoare ale economiei romanesti, fie in nume propriu fie in cadrul unor sindicalizari. Institutia a plasat peste 430 de milioane de dolari din fondurile proprii pe piata locala, detinand chiar participatii in cadrul capitalului mai multor banci.
Dupa aderarea la Uniunea Europeana, IFC se concentreaza pe finantarea proiectelor, sectoarelor si regiunilor, care au inca un acces limitat la finantarea privata.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Cele mai citite ştiri
AFACERI DE LA ZERO