Bănci și Asigurări

IFC investeste intr-o piata ipotecara care se indreapta spre 1 mld. dolari

03.05.2004, 00:00 9



Potentialul de crestere a creditului ipotecar in Romania este limitat de resursele de finantare pe termen lung de care dispun bancile, arata analistii International Finance Corporation (IFC) - divizia de investitii a Bancii Mondiale.



Totusi, cererea mare va face ca portofoliul de credite ipotecare in sistemul bancar romanesc sa creasca de la un nivel extrem de scazut, de circa 100 milioane de dolari la sfarsitul lui 2002, la peste un miliard de dolari in 2005.



In perioada urmatoare, Banca Transilvania isi va putea extinde oferta de credite ipotecare acoperindu-si o parte din necesarul de refinantare pe termen lung prin mai multe imprumuturi in valoare de pana la 34 milioane de dolari, obtinute de la IFC. Astfel, banca va fi in masura sa acorde imprumuturi ipotecare cu scadenta extinsa la 15 ani, in conditiile in care maturitatea creditelor IFC merge pana la 10 ani.



IFC intentioneaza sa sprijine banca in extinderea creditarii in sistem ipotecar precum si in atingerea obiectivelor de crestere pe acest segment, folosind cele mai bune proceduri si standarde in domeniu, inclusiv la nivelul transparentei fata de clienti.



De asemenea, IFC considera ca prin acest proiect de finantare va fi incurajata concurenta intre bancile angajate in obtinerea unei cote cat mai mari din piata creditului ipotecar si, implicit, va imbunatati accesul clientilor bancari la credite pe termen lung, pentru cumpararea de locuinte.



Potrivit notei de fundamentare a proiectului, calitatea slaba a fondului locativ existent, deficitul general de oferta de locuinte, precum si preturile foarte ridicate de pe piata imobiliara in comparatie cu disponibilitatile financiare ale celor care au nevoie de case, conduc la o cerere foarte mare de produse de finantare bazate pe garantia ipotecara. Una din sursele certe de refinantare a acestui tip de credit o constituie obligatiunile ipotecare, la care unii jucatori ar putea recurge in premiera pana la sfarsitul acestui an.



Banca Transilvania a inceput sa acorde credite imobiliare din 2002, iar din 2003 si-a completat oferta cu credite ipotecare. Potrivit IFC, banca detine deja o cota importanta, de 12% din piata creditului ipotecar, circa jumatate din portofoliu fiind concentrata in regiunea Transilvaniei.



Obiectivul bancii este dublarea acestei cote pana la sfarsitul anului, insa pentru aceasta are nevoie de finantari pe termen lung, precum cele acordate de IFC.



Banca Transilvania face parte dintre-un grup financiar care mai include companii de asigurari, leasing, brokeraj si de credite de consum. Actiunile bancii sunt cotate la Bursa de Valori Bucuresti, unde pretul era in usoara scadere vineri, pana la 5.950 de lei/actiune. Capitalizarea bursiera a bancii insuma astfel circa 170 milioane de dolari. razvan.voican@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO