Bănci și Asigurări

IFC avertizeaza: Bancile locale sunt suficient de capitalizate pentru a absorbi deteriorarea creditelor

05.03.2009, 14:39 20

Cele mai mari riscuri pentru economia romaneasca sunt de a nu face fata vulnerabilitatilor externe, de a nu avea un business plan pentru cea mai rea posibilitate si de a capitula in fata diferitilor factori adversi, a declarat intr-un interviu acordat ZF sefa misiunii IFC in Romania, Ana-Maria Mihaescu.

Legat de sistemul bancar, ea afirma ca in contextul economic actual deteriorarea portofoliilor de credite este inevitabila, insa sustine ca bancile din Romania sunt bine capitalizate pentru a absorbi aceasta deteriorare.
"Acest aspect a fost evidentiat si de datele Bancii Nationale pentru finalul lui 2008, expunerile clasificate in categoriile 'indoielnic' si 'pierdere' au inregistrat o pondere crescuta. Totusi, consideram ca bancile sunt bine capitalizate pentru a absorbi o deteriorare a portofoliului de credite, iar actionarii sunt dispusi sa le ofere sprijin in continuare", spune Mihaescu.
La sfarsitul lunii februarie 2009, expunerea IFC aferenta sistemului bancar romanesc era de 308 mil. dolari, iar intregul portofoliu reprezenta 465 de milioane de dolari, la care se adauga sindicalizari aranjate de catre institutie in suma de peste 150 mil. dolari. In ceea ce priveste momentul relansarii creditarii in Romania, oficialul IFC spune ca nimeni nu poate previziona o data exacta, subliniind ca pentru aceasta este nevoie de un efort conjugat al autoritatilor si al jucatorilor de pe piata bancara autohtona.
De asemenea, oficialul IFC spune ca nu este de neglijat nici interconectarea sistemului bancar romanesc cu cel international.
"Speram ca initiativele la care participa si IFC sa contribuie la o astfel de relansare pe plan mondial, si in particular si in Romania."
Referitor la creditele in lei, Mihaescu subliniaza ca in ultima perioada a devenit din ce in ce mai evident riscul valutar la care se expun imprumutatii, astfel ca este posibil ca acestea sa devina preponderente, chiar in conditiile in care dobanzile nominale sunt mai ridicate la creditele in lei decat la cele in valuta.
Dat fiind gradul redus de bancarizare din Romania, reprezentanta IFC considera ca exista potential de dezvoltare a sistemului bancar romanesc, punctand ca in prezent interesul pentru o posibila achizitie sau vanzare este redus. 
"Datorita restrangerii accesului la finantare si a concentrarii fiecarui jucator asupra cresterii lichiditatilor, cred ca interesul pentru o posibil achizitie este relativ scazut. De asemenea, datorita scaderii pretului de tranzactionare al actiunilor din domeniul financiar pe plan mondial si al multiplilor obtinuti, cred ca si interesul de vanzare este scazut."
Mihaescu sustine ca la nivelul IFC - divizia de investitii a Bancii Mondiale -, exista mai multe proiecte in diferite stadii de analiza din domenii diferite, cum ar fi cel bancar, agroalimentar sau energetic.
"IFC analizeaza proiecte cu un potential impact de dezvoltare ridicat si consideram ca exista domenii in care implicarea IFC este dorita si necesara", sustine Mihaescu.
Pentru proiectele analizate, de la caz la caz, IFC poate intra in actionariat cu o participatie minoritara, mai redusa de 20%.
 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO