Bănci și Asigurări

Horia Braun, CEO Erste AM: Susţinem eliminarea taxei pe activele bancare. OUG 114 trebuia să lipsească din peisajul politicilor publice

Horia Braun, director general al Erste Asset Management,

Horia Braun, director general al Erste Asset Management,

Autor: Liviu Popescu

12.02.2020, 12:03 276

Horia Braun, director general al Erste Asset Management, cel mai mare administrator de fonduri mutuale din România, cu active nete de circa 6,6 miliarde de lei, consideră că Ordonanţa 114 din 2018 trebuia să lipsească din peisajul politicilor publice.

“Erste Asset Management susţine eliminarea taxei pe activele bancare şi consideră că OUG 114/2018 trebuia să lipsească din peisajul politicilor publice. Orice astfel de taxa creează distorsiuni în sistemul financiar, ducând la o alocare ineficientă a resurselor în economie. Acest lucru este cu atât mai mult valabil în cazul României, care, spre deosebire de alte ţări, are un sistem financiar-bancar mult subdimensionat, gradul de intermediere financiară şi de intermediere bancară fiind cel mai redus din Uniunea Europeană”, spune Horia Braun.

CEO-ul Erste AM spune că taxa pe active nu face decât sa descurajeze această intermediere, reducând astfel potenţialul de creştere economică al ţării, pentru că banii nu mai urmează cea mai productivă (eficientă) cale în economie.

Marţi, un manager de fond al Erste AM a afirmat în cadrul unei conferinţe organizate la sediul Bursei de Valori de la Bucureşti că “nu ar fi ceva extraordinar dacă am avea o taxă bancară, dar ar trebui stabilită la un nivel decent”.

“Părerea doamnei Lungu despre taxa pe activele bancare reprezintă opinia sa personală şi nu este în niciun fel reprezentativă pentru punctul de vedere al SAI Erste Asset Management”, conchide Horia Braun.

 


 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO