Bănci și Asigurări

Henk Paardekooper, CEO First Bank: Nu ne confruntăm cu criză economică. Economia României are cifre mult mai bune decât ne aşteptam. Este una dintre cel bune performanţe din Europa

Henk Paardekooper, CEO First Bank: Nu ne confruntăm cu...

Autor: Răzvan Botea

14.02.2023, 10:01 2440

Economia României performează mai bine decât aşteptările, este de părere Henk Paardekooper, CEO First Bank. Deşi există percepţia unei crize economice, România şi Europa nu intră în recesiune, a spus el.

„Nu cred că timpurile sunt mai incerte astăzi decât au fost de obicei. Am trecut printr-o pandemie, după aceea am suferit consecinţele economice ale acelei pandemii, după aceea criza din Ucraina. Oamenii tind să se gândească că, din perspectivă economică, trecem printr-o criză, însă nu ne confruntăm cu o criză. Avem PNRR, stabilit ca un răspuns la pandemie, dar economia României şi Europei s-au dovedit mult mai reziliente.”

Comisia Europeană crede că economia României va creşte cu 2,5% în 2023, o prognoză revizită în sus, faţă de aşteptările de +1,8% creştere economică în 2023. Institutul Naţional de Statistică (INS) a anunţat o creştere reală de 4,8% a PIB-ului românesc.

Partea bună care a rămas în urma pandemiei este acest plan de rezilienţă. Războiul a urcat inflaţia şi preţurile la energie, dar acum vedem că economia României şi Europei sunt mult mai reziliente. Acum şase luni toată lumea vorbea de o recesiune şi cât de mare va fi aceasta, dar nu ne confruntăm cu o recesiune. Ieri, Comisia Europeană şi Uniunea Europeană şi-au actualizat prognoza de creştere a PIB pentru Europa şi pentru România şi nu ne vom confrunta cu recesiune. România are cifre mai bune decât ne aşteptam. Este una dintre cel mai performante din Europa.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO