Bănci și Asigurări

Gyula Fater, CEO al OTP Bank: Deşi aşteptările noastre pentru anul acesta erau de profit solid, din cauza pandemiei, am facut provizioane, iar cel mai realist scenariu este un break-even

Gyula Fater, CEO al OTP Bank: Deşi aşteptările noastre...

Autor: Mircea Nica

16.09.2020, 15:20 183

OTP Bank, subsidiara de pe piaţa românească a celui mai mare grup bancar din Ungaria, preconizează că va atinge pragul de rentabilitate la finalul anului 2020, ceea ce înseamnă că îşi vor acoperi costurile fără a înregistra profit sau pierdere, a spus Gyula Fater, CEO al OTP Bank, în cadrul unei videoconferinţe.

“Targetul nostru pentru anul acesta este de break-even (pragul de rentabilitate). Programul strategic se concentrează pe profit, dar pe termen lung de 2-3 ani. Nu suntem concentraţi pe profit momentan, mai mult pe randamentul investiţiilor. Deşi aşteptările noastre pentru anul acesta erau de profit solid, din cauza pandemiei, am facut provizioane, iar cel mai realist scenariu este un break-even”, a spus CEO-ul OTP Bank.

Planul strategic al băncii include o creştere organică prin care aceasta captează pas cu pas cotă din piaţa bancară, mai spune Gyula Fater. “Cu toate acestea dacă sunt oportunităţi de a face o achiziţie, nu vom spune nu, dar strategia este bazată pe creştere organică. Cred că în patru ani vom avea o cotă de piaţă de 5%”, a mai adăugat CEO-ul.

Din punctul de vedere al creditelor neperformante (NPL), aşteptările bancherilor de la OTP constau într-o creştere în primul şi al doilea trimestru al anului următor.

“Credem că mai devreme sau mai târziu va fi o discuţie de prelungire a moratoriului, dar depinde de evoluţia pandemiei. Dacă vom vedea un vaccin sunt convins că acea creştere a creditelor neperfomante va fi mai mică. Am pus deoparte provizioane pentru a fi pregătiţi în cazul în care aşteptările privind creşterea NPL se va întâmpla. Chiar dacă suntem pregătiţi, pe de altă parte, cel mai important este ca situaţia pandemiei să fie sub control. Dacă pandemia nu se agravează, revenirea economică ar putea fi între “V” şi “L”, mai aproape de o revenire în “V”. În acelaşi timp s-ar putea să avem pierderi mici înainte de expirarea moratoriului”, a mai explicat Gyula Fater.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO