Bănci și Asigurări

Guvernul a ratat ţinta de venituri bugetare cu 3 miliarde de lei pentru că nu şi-a făcut planul la impozit pe profit şi fonduri europene. A câştigat peste prevederi la contribuţii sociale şi venituri nefiscale

Guvernul a ratat ţinta de venituri bugetare cu 3...

Autor: Sorin Pâslaru

26.01.2018, 17:28 940

Guvernul a încasat anul trecut 251,8 miliarde lei la bugetul consolidat al statului, cu aproape 30 de miliarde de lei mai mult decât în 2016, dar cu 3 miliarde sub ţinta de venituri conform bugetului pe 2017.

Nerealizarea se datorează încasării sub estimări din impozitul pe profit şi nerealizării nivelului estimat al absorbţiei fondurilor de la Uniunea Europeană.

Ministerul Finanţelor estimase venituri din impozit pe profit de 16,6 miliarde de lei, însă a reuşit să încaseze numai 14,7 miliarde de lei. Evoluţia este paradoxală într-un an cu o creştere economică peste aşteptări, de 7%, faţă de o creştere bugetată de 5,2%. Practic, statul nu a reuşit să captureze în încasări la bugetul de stat evoluţia mult mai bună decât era prevăzut a cifrei de afaceri a tuturor companiilor din România, precum şi a profiturilor aferente.

Este greu de crezut că la o creştere de peste 10% ale cifrelor de afaceri în 2017, ceea ce a fost cazul pentru majoritatea companiilor din România, profitul impozabil nu a urmat o evoluţie proporţională.

În 2016, veniturile din impozitul pe profit fuseseră de 15 miliarde de lei, iar o creştere de 7% a încasarilor, până la 16 miliarde de lei ar fi fost rezonabilă. Iată însă că realitatea a fost că veniturile din impozitul pe profit au scăzut cu 7% în 2017. O posibilă explicaţie poate fi, în afară de incapacitatea Ministerului Finanţelor de a colecta impozitul pe profit sau priceperea consultanţiilor de a micşora masa impozabilă, creşterea investiţiilor companiilor.

De altfel, în trimestrul III al anului trecut, investiţiile au crescut cu 3,3% faţă de aceeaşi perioadă a anului anterior, după o lungă perioadă de stagnare şi chiar de scădere.

Cert este că aceasta este cea mai urâtă surpriză din  execuţia bugetului pe 2017. Încasarea sub aşteptări de la impozitul pe profit a trebuit să fie compensată cu colectarea de la companiile de stat a unor venituri mai mari faţă de cele bugetate. Ca urmare, veniturile nefiscale au fost în total în 2017 de 21,8 miliarde de lei, faţă de 19 miliarde de lei bugetate în ianuarie 2017.

Statul colectează din afara taxelor şi impozitelor mai mult decât reuşeşte să strângă din impozitul pe profit.

Impozitul pe salarii şi venit, adică impozitul de 16% pe care-l plătesc salariaţii şi persoanele care au venituri din activităţi independente, s-a încadrat în limitele aşteptate, fiind de exact 30,1 miliarde de lei, cât fusese bugetat.

Impozitul pe salarii şi venit a ajuns să fie dublu decât impozitul pe profit, ceea ce înseamnă că persoanele fizice contribuie astăzi dublu faţă de companii din punct de vedere al impozitării la bugetul de stat.

Impozitul pe venit a crescut cu 2,3 miliarde de lei în 2017, faţă de 2016 adică cu 10%, pe baza creşterii numărului de salariaţi şi a salariilor.

Salariul mediu net a crescut anul trecut cu 12%, până la 2.650 de lei.

În pofida scăderii cotei de TVA de la 20% la 19%, încasările din TVA la bugetul de stat au crescut la 53,5 miliarde de lei, cu 2 miliarde de lei mai mult decât în 2016, adică un plus de 5%.

Nivelul bugetat fusese de 54,1 miliarde de lei, aşa încât execuţia a fost aproape de realitate.

Accizele au adus la buget 26,6 miliarde de lei, peste estimarea care fusese la 26 de miliarde de lei. Pe parcursul anului a fost însă nevoie de revenirea supraaccizei pe benzină, care fusese desfiinţată la 1 ianuarie 2017. Veniturile suplimentare estimate din supraacciză se ridică la circa 2 miliarde de lei.

Contribuţiile de asigurări sociale au adus la buget 71,7 miliarde de lei, cu 10 miliarde de lei mai mult decât în 2016 şi cu 2 miliarde de lei faţă de cât se estima în proiesctul de buget. Explicaţia este creşterea salariilor şi a numărului de salariaţi. Numărul de salariaţi a crescut cu circa 150.000 anul trecut, până la 4,8 milioane de persoane, record din decembrie 2008 încoace.

Sumele primite de la Uniunea Europeană au fost duble faţă de 2016, crescând de la 6,8 miliarde la 17,0 miliarde de lei, însă nu s-au ridicat la nivelul aşteptărilor. Guvernul mizase pe venituri la Uniunea Europeană de 22,3 miliarde de lei, incluzând însă plăţile directe pentru agricultură, ceea ce în 2016 nu a fost cazul.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO