Bănci și Asigurări

Guvernul răsuflă uşurat: Agenţia de rating Fitch a menţinut ratingul României, dar perspectiva rămâne negativă

Guvernul răsuflă uşurat: Agenţia de rating Fitch a...

Autor: Ştefan Stan

31.10.2020, 16:50 41

Agenţia de rating Fitch a menţinut vineri seara ratingul României la BBB-, cu o perspectivă negativă.

Perspectiva reflectă slăbirea metricelor finanţelor publice din cauza măsurilor pro-ciclice în ultimii ani, precum şi a impactului pandemiei de coronavirus asupra performanţei economice şi fiscale.

Fitch se aşteaptă ca economia să îşi revină înceând cu 2021, deşi încă gravitează incertitudine în jurul situaţiei politice şi a măsurilor adoptate.

Istoricul slab al consolidării fiscale, în ciuda creşterii rigidităţii bugetare din ultimul an, continuă să reprezinte o provocare semnificativă pentru finanţele publice pe termen mediu. 

Cîţu spune că Fitch a menţinut rating-ul de ţară şi a spus că PNL nu creşte taxe în 2021.

„Victorie! Fitch a menţinut rating-ul de ţară al României. În plus, agenţia de rating spune foarte clar că PNL NU creşte taxe în 2021”, scrie Florin Cîţu pe Facebook.

Fitch menţionează angajamentul PNL de a se focusa pe eficienţă şi măsuri targetate mai degrabă decât creşterea de taxepentru a reduce deficitul, însă agenţia de rating susţine că aceasta s-ar putea dovedi dificil, în special în condiţiile în care creşterea economică va fi mai slabă decât se aşteaptă. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO