Bănci și Asigurări

Guvernul maghiar a negociat cu băncile conversia creditelor din valută în forinţi

Foto: Shutterstock

Foto: Shutterstock

Autor: Bogdan Cojocaru

11.11.2014, 00:04 834

Acordul guvernului ungar cu băncile comerciale ca acestea să transforme împrumuturile ipotecare ale 1,3 milioane de gospodării din monedă străină în forinţi la cursul pieţei a domolit temerile investitorilor că această conversie se va face la un curs favorabil debitorilor şi pe socoteala băncilor, şi aşa împovărate cu cele mai grele taxe din UE. Guvernul le-a promis condiţii dure celor care vor prefera să păstreze creditele în valută.

Acţiunile OTP, cea mai mare bancă din Un­garia, au crescut cu 5% până la mijlocul şedinţei de tranzacţionare de ieri şi au ridicat întreaga bursă de la Budapesta. De asemenea, vestea acordului a întărit forintul, al treilea cel mai slab performer, după rublă şi pesoul argentinian, dintre 24 de monede emergente ale căror cursuri sunt analizate de Bloomberg.

Budapesta speră că schema de conversie, la care vor avea acces 1,3 milioane de gospodării, va reduce povara datoriilor populaţiei către bănci şi va impulsiona astfel consumul intern. Acordul vine în condiţiile în care 2015 se anunţă a fi anul majorărilor de taxe într-o ţară în care guvernul susţine că vrea să evite austeritatea.

Rezultatul conversiei ar putea fi reducerea ratelor lunare plătite de debitori cu până la 30%, a explicat guvernul. O lege anterioară forţează băncile să-i compenseze pe clienţi pentru majorările de dobânzi şi comisioanele încasate anterior pe care guvernul şi instanţele de judecată le găsesc excesive, notează The Wall Street Journal. Guvernul a implementat mai multe scheme menite să ajute debitorii să amortizeze impactul cursului valutar defavorabil, dar participarea populaţiei a fost sub aştep­tări. Programul de conversie este cea mai recentă astfel de măsură şi urmează să fie iniţiat anul viitor.

Premierul Viktor Orban, reales în aprilie pentru un mandat de patru ani, a promis să elimine de pe piaţă credite ipotecare în valută de 14 mld. euro.

Referinţa conversiei va fi, în funcţie de cât de favorabilă este debitorului, cursul de schimb pentru forint al băncii centrale de pe 7 noiembrie sau cursul mediu începând cu 16 iunie, când Curtea Supremă s-a pronunţat în privinţa creditelor în monedă străină. Cursul oficial al băncii centrale de pe 7 noiembrie este de 308,97 forinţi pentru un euro şi 256,6 forinţi pentru un franc elveţian.

 

Conversia se va face cu bani de la banca centrală

Pe baza deciziei de pe 16 iunie a Curţii, care a apreciat că anumite aspecte ale creditării în valută sunt inechitabile, autorităţile ungare au cerut băn­cilor să convertească împrumuturile din valută în forinţi. Acordul actual clarifică detaliile conversiei.

Principalul motiv pentru transformarea împrumuturilor la cursul pieţei este decizia Curţii care spune că debitorii trebuie să suporte riscurile valutare, a declarat ministrul economiei Mihaly Varga. Schema de conversie nu este obligatorie pentru cei împrumutaţi, dar clienţii vor avea la dispoziţie un termen de 30 de zile pentru a indica dacă vor sau nu ca împrumuturile să le fie transformate, a spus Varga.

Opţiunile pentru păstrarea creditului vechi vor fi limitate la o sferă îngustă de clienţi, a menţionat ministrul, citând restricţiile dure privind emiterea de credite noi ipotecare în valută existente din 2011 precum venituri constante în valută pentru acoperirea plăţilor, potrivit Portfolio.hu.

„Creditele în monedă străină vor putea fi păstrate doar cu condiţii. De aceea mă aştept ca marea majoritate a clienţilor să opteze pentru conversie“, a precizat Varga.

Creditele în monedă străină, cea mai mare parte denominate în franci elveţieni, au fost foarte populare în Ungaria înainte de criza financiară mondială din 2008 deoarece aveau rate mai mici decât cele în forinţi. Însă de atunci ratele au crescut accentuat din cauza prăbuşirii forintului, iar multe gospodării se lovesc de dificultăţi la plata ratelor. Guvernul premierului Viktor Orban preferă o politică monetară relaxată, cu dobânzi mici şi forint slab, deoarece aceasta ajută exportatorii şi implicit susţine creşterea economică.

În încercarea de a preveni slăbirea necontrolată a forintului, banca centrală a pus la dispoziţia băncilor comerciale 9 miliarde de euro din rezervele valutare ale ţării pentru procesul de conversie a creditelor. Cea mai mare parte a băncilor au acceptat banii băncii centrale.

Ultima dată când băncile din Ungaria au fost obligate să suporte pierderi pe cursul de schimb în scheme de rambursare a creditelor ipotecare în valută, forintul s-a prăbuşit la niveluri record, în ianuarie 2012. Deprecierea s-a produs atunci pe fondul nervozităţii pieţelor şi a crizei datoriilor din zona euro. Şi atunci banca centrală a vândut euro băncilor comerciale.

În primul trimestru al acestui an, creditele în valută aveau o pondere de 54% în total şi aveau o valoare echivalentă cu 13% din PIB-ul ţării.

Creditele neperformante reprezentau la sfârşitul lunii iunie 19% din totalul creditelor populaţiei.

Printre băncile prezente în Ungaria, şi prin urmare obligate să pariticipe la programul de conversie, se numără Erste şi Raiffeisen din Austria şi Intesa şi UniCredit din Italia.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO