Bănci și Asigurări

Guvernul atacă vânzarea de creanţe a băncilor: profiturile impozabile nu vor mai putea fi micşorate artificial prin deducerea cheltuielilor cu creanţele vândute

Guvernul atacă vânzarea de creanţe a băncilor:...

Autor: Sorin Pâslaru, Anelis Baciu

09.08.2017, 00:05 432

Băncile nu vor mai putea deduce integral cheltuielile reprezentând va­loarea creanţelor înstrăinate, ci nu­mai în limita unui plafon de 30% din va­loarea acestora la care să se adauge va­loarea venitului realizat din înstră­ina­rea lor, potrivit unui proiect de ordo­nan­ţă care urmează să fie votat în a­ceas­tă săptămână în şedinţa de guvern.

„La calculul rezultatului fiscal pentru o creanţă care a fost înstrăinată la o valoare de 1.500 de lei faţă de o valoare nominală de 10.000 de lei, cheltuiala reprezentând valoarea acestei creanţe va fi deductibilă în limita a 4.500 de lei“, se arată în nota de fundamentare a proiectului de ordo­nanţă pentru modificarea şi com­pletarea Legii 227/2015.

Finanţele motivează această decizie prin amploarea fenomenului de cesio­nare a creanţelor, în special a celor din domeniul bancar, precum şi faptul că acestea sunt înstrăinate pentru sume infime raportate la valoarea creanţelor/ împrumuturilor.

În prezent băncile deduc sută la sută din valoarea creanţei, astfel încât deşi fac profit din activitatea curentă, vânzarea de creanţe le pune în situaţia de a nu mai plăti impozit pe profit sau de a plăti foarte puţin.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO