Bănci și Asigurări

Guvernatorul BNR: Sunt premise ca leul să rămână stabil, dacă România evită problemele economice interne

Guvernatorul BNR: Sunt premise ca leul să rămână...

Autor: Marius Oncu

07.01.2016, 17:52 226

"Leul a fost stabil pentru că şi condiţiile macroeconomice din 2015 au fost stabile. Am avut o situaţie macroeconomică bună şi aceasta s-a reflectat fără să fie nevoie de intervenţii susţinute ale Băncii Naţionale, iar aceste condiţii stabile s-au reflectat într-o stabilitate a pieţei şi o relativă stabilitate a leului. Pentru viitor, în ciuda faptului că economia intenrnaţională şi zona în care ne situăm nu au fost deloc stabile şi indirect spunem că acesta este cadrul în care trebuie să gândim şi viitorul, dacă situaţia macroeconomică internă se va menţine stabilă, nu vom asista la deteriorări de indicatori şi la dezechilibre mai mari, există premisa ca leul să fie în continuare stabil", a afirmat guvernatorul, într-o conferinţă de presă.

Influenţele externe pot să dezechilibreze situaţia, a avertizat Isărescu.

"Am trăit cu un an înainte, în 2014, o asemenea situaţie, criza din Turcia, criza din Ucraina, şi ştim ce înseamnă. Un context internaţional tulbure, sau mai tulbure decât în acest an, volatilităţi mai mari şi mişcări mai ample de capitaluri ne vor influenţa ca şi până în prezent, pot crea dezechilibre temporare pe piaţă şi problema este să nu potenţăm un astfel de mediu extern instabil, care se conturează a fi instabil şi în acest an, probabil că şi în perspectivă. Problema este să nu-l potenţăm cu probleme economice interne, cu dezechilibre interne care sunt mai greu de administrat", a spus el.

Potrivit unei note de cercetare a ING Bank România, intervalul de tranzacţíonare agreat de BNR pentru leu este de 4,38 - 4,52 lei/euro.

"Vom urmări indicii din partea BNR astăzi, după şediţa de politică monetară, deoarece exact acum un an guvernatorul a sugerat intervalul de tranzacţionare de 4,38 - 4,52 lei/euro, care a ţinut, în linii mari, în 2015. Datorită beneficiilor limitate ale unui leu mai slab, nu credem ca intervalul va fi mutat mai sus", se arată într-o notă de cercetare publicată joi de economiştii ING Bank România, anterior conferinţei de presă a guvernatorului BNR.

Cursul euro anunţat de BNR a crescut joi cu 0,58 bani, la 4,5257 lei/euro.

În piaţa interbancară, euro se tranzacţiona aproape de ora 18:00 la 4,5295 lei/euro, fără variaţii semnificative în urma declaraţiilor guvernatorului.

Referinţa a crescut pe finalul anului trecut la maximul a doi ani, aproape de 4,54 lei/euro, dar fără să depăşescă acest prag. Deprecierea a avut loc pe fondul dezamăgirii investitorilor pe marile pieţe financiare după o decizie a Băncii Centrale Europene, dar şi a repoziţionării investitorilor în contextul deciziei Fed de majorare a doânzii de politică monetară.

BNR calculează cursul euro în funcţie de cotaţiile din piaţa interbancară, în timp ce cursurile de schimb leu/dolar şi leu/franc elveţian sunt calculate în funcţie de paritatea leu/euro şi cotaţiile de schimb euro/dolar şi euro/franc elveţian.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO