Bănci și Asigurări

Guvernatorul BNR: Piaţa valutară este cel mai vizibil barometru al dezechilibrelor. Trecem printr-un moment mai greu, dar controlat. „Să nu uităm faptul că mişcarea cursului de schimb poate fi şi un instrument care poate apăra economia de mişcări speculative.“

Mugur Isărescu

Mugur Isărescu

Autor: Mircea Nica

29.11.2019, 11:30 215

Piaţa valutară este cel mai vizibil barometru al dezechilibrelor şi ajustarea deficitului de cont curent nu se poate face doar prin deprecierea monedei naţionale, ci este necesară şi reducerea deficitului bugetar, iar mişcarea cursului de schimb poate fi şi un instrument care poate apăra economia de mişcări spe­culative, a declarat ieri guver­natorul BNR Mugur Isărescu.

„Cel mai vizibil barometru al existenţei unor dezechilibre funda­mentale, precum deficitului de cont curent, dar şi al schimbării de sentiment, al percepţiei, inclusiv din cauza unor factori emoţionali, este piaţa valutară. Iar evoluţiile recente pe această piaţă, inclusiv cele în context regional, sunt relevante. Accentuez relevante, nu alarmante! Dar, vedeţi, avem obiceiul ca şi o depreciere de doi bani, şi la propriu, şi la figurat, să fie trecută la capitolul recorduri, alarmă, apocalipsă. Noi, la banca centrală, ne menţinem opinia că o corecţie a deficitului extern, când se va întâmpla, nu se va putea face (doar) prin deprecierea cursului de schimb. Cred că nici nu e bine, dacă ne uităm exact din ce e făcut deficitul de cont curent. Dacă avem deficit fiscal de 4,4% şi deficit extern de 5,5% şi ştim bine că deficitul extern + deficitul fiscal = deficitul privat, apoi ce facem? Ne adresăm la 1%? Deficitul privat cu cursul de schimb? Asta facem sau asta să propunem? Mai ales că deficitul extern al sectorului privat este finanţat autonom, întrucât acolo vin investiţiile externe directe private, care sunt la aproape 2% din PIB. Trebuie să ne adresăm deficitului guvernamental dacă dorim reducerea deficitului extern“, a spus ieri Isărescu la o conferinţă organizată de Asociaţia Analiştilor Financiar-Ban­cari din România (AAFBR).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO