Bănci și Asigurări

Grupul olandez ING este atacat de trei ONG-uri pentru că ar fi continuat să finanţeze companii implicate în abuzuri din industria uleiului de palmier

Grupul olandez ING este atacat de trei ONG-uri pentru că...

Autor: Alex Ciutacu

20.01.2020, 16:15 423

Divizia olandeză a OECD-ului (Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică) va începe să cerceteze o plângere formulată de trei ONG-uri la adresa implicării gigantului bancar ING Group în industria uleiului de palmier, potrivit Bloomberg.

Olandezii de la Milieudefensie, liberienii de la SDI şi indonezienii de la WALHI au formulat o plângere în luna iulie prin care susţineau că ING a continuat să finanţeze firme din industria uleiului de palmier, chiar şi după ce grupul de ONG-uri i-a atras atenţia creditorului cu privire la faptul că practicile acestor companii încalcă drepturile omului şi au un impact dezastruos asupra mediului.

În ultimii doi ani, industria uleiului de palmier s-a conturat drept un potenţial generator de conflict comercial între Uniunea Europeană şi ţări precum Indonezia sau Malaezia.

Blocul european are îngrijorări cu privire la sustenabilitatea industriei şi a redus numărul tipurilor de biocombustibil derivat din ulei care se încadrează în noile ţinte energetice ale Uniunii Europene.

Grupul olandez ING a promis că va ţine cont de atenţionările ONG-urilor, însă „nu s-a văzut nicio schimbare la nivel operaţional”, spune Anne Wikers, care face parte din ONG-ul olandez Milieudefensie.

ING a aceptat oferta OECD-ului de a aranja o întâlnire între bancă şi grupuri şi a atras atenţie cu privire la faptul că OECD nu a publicat încă nicio concluzie pe acest subiect.

Indiferent de poziţia OECD, recomandările Organizaţiei nu sunt obligatorii, însă aceasta joacă rolul de „mediator”, potrivit site-ului oficial al instituţiei.

Exporturile către Uniunea Europeană reprezintă 12% din exporturile totale de ulei de palmier ale Malaeziei, potrivit datleor pe anul 2018, reprezentând cel mai mare cumpărător, după India. Dintre ţările europene, cel mai mare importator este Olanda.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO