Bănci și Asigurări

Grupul german Ergo intră pe piaţa asigurărilor generale din România

Grupul german Ergo intră pe piaţa asigurărilor...

Autor: Liviu Popescu

05.04.2016, 00:02 4281
Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a aprobat preluarea societăţii de asi­gu­rări generale Credit Europe Asigurări - Reasi­gu­rări de către Grupul Ergo, unul dintre cei mai mari furnizori de produse de asigurare din Ger­mania şi din Europa.

Ergo, cu venituri totale din prime de aproape 18 mld. euro în 2015 şi un capital de 5,4 mld. euro, este controlat de Munich Re, unul dintre cei mai mari reasigurători din lu­me. Munich Re avea la sfâr­şi­tul anului trecut ac­tive totale de 276,5 mld. euro şi un capital de circa 31 mld. euro. Primele bru­te sub­scrise ale Munich Re au de­păşit 50 mld. euro în 2015.

Ergo deţine un portofoliu diversificat, care include de la asigurări de bunuri şi accidente până la asigurări de viaţă şi sănătate, iar anul trecut a plătit în contul poliţelor de asigurare daune şi beneficii în valoare de circa 17 mld. euro. Prezent şi pe pieţe din Asia, grupul are aproximativ 43.000 de angajaţi şi reprezentanţi de vânzări.

Grupul german a început să investească în România în 2009, prin înfiinţarea societăţii Ergo Asigurări de Viaţă. Ulterior, în 2015, Ergo s-a numărat printre cei trei asigurători de talie glo­ba­lă interesaţi de preluarea societăţii Astra Asi­gu­rări, dar a abandonat discuţiile ca urmare a pre­ten­ţiilor nerezonabile ale acţionarilor acesteia.

Preluarea companiei de asigurări generale Credit Europe Asigurări - Reasigurări constituie primul pas pentru intrarea Ergo şi pe piaţa locală a asigurărilor auto obligatorii RCA.

Potrivit proiectului de achiziţie aprobat de ASF, Ergo va cumpăra 100% din acţiunile Cre­dit Europe Asigurări - Reasigurări prin intermediul subsidiarei Ergo Austria International care admi­nis­trea­ză participaţiile grupului la mai multe societăţi de asi­gu­rare din Europa Centrală şi de Est, inclusiv pe cea de­ţi­nută la Ergo Asigurări de Viaţă.

Preluarea Credit Europe Asigurări - Reasigurări reprezintă prima tranzacţie realizată de un investitor cu reputaţie internaţională pe piaţa asigurărilor generale din România după perioada de criză economică începută în 2008.

Cele două părţi nu au dorit să dezvăluie preţul de achiziţie, însă potrivit specialiştilor din piaţă acesta s-a situat la un multiplu de sub 1 din primele subscrise, ceea ce înseamnă că nemţii au plătit mai puţin de 9 mil. euro pentru preluarea Credit Europe.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO