Bănci și Asigurări

Grupul Erste estimează o creştere a profitului în 2021, acesta urmând să fie anul revenirii economice. Bernd Spalt, CEO: În anul 2020 nu am fost siguri de ce se va întâmpla şi am făcut provizioane substanţiale de 1,3 mld. euro. Pentru anul 2021, costul de risc va fi mai scăzut, ceea ce se va vedea şi în rezultatele noastre din acest an

Grupul Erste, care deţine BCR, a doua cea mai mare bancă după active din România, estimează că în anul 2021 profitul grupului va înregistra o creştere, mai ales datorită unui cost al riscului mai scăzut, faţă de provizioanele în valoare de 1,3 mld. euro alocate pentru anul trecut, iar acest an va fi unul al revenirii econo­mi­ce, după cum a spus Bernd Spalt, CEO al Grupului Erste, în cadrul unei videoconferinţe.

Grupul Erste a înregistrat la finalul anului 2020 un profit net de 783 mil. euro, în scădere semnificativă cu 46,7% faţă de anul 2019. „Costul pentru risc în 2021 ar trebui să fie mai scăzut decât anul trecut. Anul trecut am anti­cipat mai multe evoluţii din cauza pan­demiei. Nu am fost siguri de ce se va întâmpla şi am făcut provizioane substanţiale, de 1,3 mld. euro. Anul acesta costul riscului va scădea. De asemenea, cred că şi profitul va reflecta acest lucru. Suntem optimişti privind viitorul. Cre­dem că anul 2021 va fi un an al revenirii eco­nomice. Totul depinde de vaccinurile care vor fi disponibile şi administrate. Până în vara acestui an, majoritatea populaţiei va fi vacci­na­tă, iar acest lucru este un prim motor al reve­nirii. Astfel, oamenii vor începe să călăto­rească, să investească, ceea ce va rezulta într-o creştere.“

Bernd Spalt a mai spus că vor fi provocări în continuare din cauza crizei economice şi sani­tare, dar anul 2021 va fi un an mai bun decât anul 2020. „Cred că rata creditelor neperformante se află la un nivel destul de scăzut de 2,7%, dar anul acesta va fi undeva la 3-4%. Ce putem spune este că veniturile opera­ţionale vor fi mai bune, iar provizioanele de risc vor fi mai mici“, a mai adăugat Bernd Spalt.

Citește continuarea pe zfcorporate.ro

AFACERI DE LA ZERO
Linkuri utile

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.zf.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.