Bănci și Asigurări

Grupul bancar italian UniCredit se gândeşte să vândă divizia de leasing

Grupul bancar italian UniCredit se gândeşte să vândă...

Autor: Mircea Nica

20.10.2021, 00:00 349

Grupul bancar italian UniCredit a chemat investitorii pentru a evalua interesul pentru o eventuală vânzare a diviziei de leasing, potrivit Reuters. Una dintre surse a declarat că UniCredit urmăreşte să adune evaluările investitorilor pentru unitatea de leasing şi portofoliul său de active, dar nu a fost luată încă nicio decizie cu privire la vânzare şi este posibil să nu se întâmple, conform Reuters.

Pe baza datelor asociaţiei Assilea, UniCredit Leasing s-a clasat pe locul şase în Italia în 2020, cu 3.833 de contracte noi semnate pentru 801,7 mil. de euro. Potrivit Assilea, UniCredit Leasing are o cotă de piaţă de aproximativ 7%.

Unitatea de leasing a UniCredit, care se bazează pe sucursalele grupului pentru a-şi distribui produsele, are credite în valoare de aproximativ 10 mld. euro în registre, dintre care aproximativ 1 mld. euro sunt neperformante. UniCredit se uitase în trecut la o posibilă vânzare a afacerii de leasing, care a raportat un profit de aproximativ 20 mil. euro pentru prima jumătate a anului 2021.

Analiştii estimează că între 800 şi 900 mil. euro din capitalul UniCredit ar putea fi alocat unităţii de leasing, calculând o rentabilitate a capitalului propriu de aproximativ 5% pentru afacere.

UniCredit lucrează la un nou plan de afaceri preconizat să apară în noiembrie sub noul CEO Andrea Orcel. Fostul şef al serviciilor bancare de investiţii la UBS, Orcel s-a angajat să sporească veniturile şi profiturile, după ce predecesorul său s-a concentrat în principal pe reducerea riscurilor.

Sub precedentul director general Jean Pierre Mustier, UniCredit şi-a curăţat bilanţul şi şi-a completat rezervele de capital, vânzând active de aproape 15 mld. euro în timpul mandatului de patru ani al bancherului francez.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO