Bănci și Asigurări

Grupul Banca Comerciala Romana intra pe piata leasingului

28.02.2001, 00:00 25



De la inceputul lunii aprilie, pe piata leasingului - estimata la 300-400 de milioane de dolari - va mai apare un jucator important, BCR Leasing. Noua societate de leasing va tintii o cota de piata de 10% in urmatorii doi ani.

Grupul Banca Comerciala Romana (BCR) impreuna cu societatile de asigurari Omniasig si Asiban au semnat, ieri, actul constitutiv al BCR Leasing, societate care va opera pe piata serviciilor de leasing incepand cu luna aprilie.

Conducerea BCR Leasing estimeaza ca, in aproximativ 12-18 luni, societatea va detine o cota de piata de 8-10%, in conditiile in care o serie de firme si-au exprimat deja interesul pentru oferta de servicii a companiei.

In plus, societatea va beneficia de posibilitatea de finantare pe piata de capital prin emisiuni de obligatiuni, plasamente ce vor fi intermediate de BCR Securities.

BCR Leasing este specializata in operatiuni de leasing financiar, avand ca principala activitate finantarea pentru achizitionarea de echipamente industriale si autovehicule. Actionarii noi societatii, care va avea un capital social de 5,5 miliarde de lei, reprezentand 5.500 actiuni, sunt: Banca Comerciala Romana - 75%, Financiara SA -10%, Omniasig -5%, Asiban -5% si BCR Securities -5%.

"Patrunderea pe piata leasing-ului financiar printr-o societate specializata, obiectiv strategic al BCR, este expresia directa a modului in care banca stie sa se adapteze la piata, la cerintele mediului economic.

In acelasi timp , aceasta noua deschidere este un pas firesc si necesar in procesul de consolidare a Grupului Banca Comerciala Romana, care opreaza acum pe segementul bancar, cat si in sfera pietei de capital, a asigurarilor si a leasing-ului", a declarat presedintele BCR, Nicolae Danila.

Adrian Alexe, directorul BCR Leasing, a mentionat ca ofera de finantare va fi adaptata la solicitarile clientilor. "Cercetarea de piata ne indica, pentru inceput, un numar mai mare de solicitari de finantare pentru echipamente industriale si autovehicule.

Oricum, o serie de firme si-au exprimat deja interesul pentru oferta de servicii a BCR Leasing", spune Alexe.

Pana acum, doar cateva banci active pe piata romaneasca au decis sa se implice si in activitatea de leasing, printre acestea fiind Demirbank (care detine 36,3% din Demir Romlease), Finansbank (Finans Leasing) si Alpha Bank (Alpha Leasing).



Ultimele studii in domeniu arata ca aproximativ 50% din totalul tranzactiilor de leasing din Romania au ca obiect echipamente si masini industriale, nivel similar cu cel atins in Europa si in lume. Automobilele si camioanele reprezinta in prezent 20-25% din portofoliu, cu o tendinta de crestere la minimum 30%.

Alte tipuri de produse, cum ar fi computerele si echipamentele de birotica, reprezinta in Romania doar 1-2% din totalul tranzactiilor.

In ceea ce priveste piata de leasing ca volum de tranzactii incheiate, aceasta a crescut semnificativ si constant, in special incepand cu 1996, in timp ce structura portofoliului a ramas neschimbata.

Analistii considera ca din cauza lipsei de informatie, multe firme din Romania confunda operatiunile de leasing cu vanzarea in rate.


Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO