Bănci și Asigurări

Groupama pregateste cea mai mare fuziune din asigurari. Brandurile Asiban si BT Asigurari vor disparea

Groupama pregateste cea mai mare fuziune din asigurari. Brandurile Asiban si BT Asigurari vor disparea
02.11.2008, 18:36 145

Francezii de la Groupama, care au cumparat recent companiile Asiban, BT Asigurari si OTP Garancia cu circa 450 de milioane de euro, sunt in pregatiri pentru inceperea celui mai mare proces de fuziune de pe piata locala a asigurarilor, potrivit unor surse din piata.

Groupama a anuntat inca din primavara ca va folosi un singur brand pe piata locala, dar operatiunile efective de evaluare a companiilor si de pregatire pentru procesul de fu ziune au inceput de curand.
Francezii intentioneaza sa aduca cei trei asiguratori sub numele Groupama, inca nu foarte cunoscut pe piata romaneasca, iar brandurile Asiban, BT Asigurari si OTP Garancia vor disparea. In timp ce OTP Garancia (cumparata de francezi in februarie) este un brand putin cunoscut din cauza dimensiunii mici a companiei, Asiban si BT Asigurari sunt doua nume cu istorie.
Asiban, care a facut obiectul celei mai mari tranzactii din piata locala a asigurarilor, fiind vanduta cu 350 de milioane de euro catre Groupama in primavara, a fost infiintata in urma cu 12 ani, in 1996, de patru banci - BCR, BRD, CEC si Banca Transilvania - si Societatea de Semnalizari si Automatizari Feroviare. Compania a fost creata pentru a lucra cu bancile in special pe partea de asigurari de credite. Cei cinci actionari au detinut fiecare cate 20% din titluri pana la sfarsitul lui 2005, cand Societatea de Semnalizari si Automatizari Feroviare si-a vandut participatia celor patru banci, care au ajuns sa controleze cate un pachet de 25%.
Afacerile Asiban au urcat puternic in ultimii ani, in special datorita colaborarii cu bancile, iar anul trecut compania a ajuns la prime brute subscrise de aproape 167 de milioane de euro, fiind numarul patru pe o piata de 2,15 miliarde de euro.
Foarte repede a crescut si BT Asigurari, care a ajuns la afaceri de 82 de milioane de euro in 2007, pretul platit de francezi pentru aceasta companie in decembrie trecut fiind de 100 de milioane de euro. Brandul BT Asigurari a aparut in 2004, cand societatea SAR Transilvania si-a schimbat numele, pentru a sublinia apartenenta la grupul financiar Banca Transilvania. Desi exista de doar patru ani pe piata, brandul a devenit cunoscut odata cu extinderea bancii, care a propulsat si afacerile asiguratorului.
Transformarea celor trei companii ale Groupama in una singura va determina o scadere a costurilor de functionare in viitor si le va da francezilor o imagine unitara in relatia cu clientii. De asemenea, jucatorul astfel creat va avea o pozitie puternica pe piata, cu o cota de circa 12%, daca avem in vedere rezultatele de anul trecut ale celor trei asiguratori. Aceasta inseamna ca Groupama ar putea fi pe locul trei in piata, dupa Allianz-Tiriac si Omniasig. Fuziunea, a carei durata este estimata la un an, le-ar putea reduce insa francezilor cota de piata, deoarece trei companii castiga, de obicei, mai multi clienti decat una singura. Acesta este motivul pentru care Vienna Insurance Group, de exemplu, care detine cinci companii de asigurari - Omniasig, Asirom, Omniasig Life, BCR Asigurari si BCR Asigurari de Viata -, a decis sa urmeze o strategie multibrand si sa pastreze numele tuturor companiilor.
Procesul de fuziune a Asiban, BT Asigurari si OTP Garancia va fi destul de dificil, ca orice fuziune de mare amploare, deoarece companiile sunt diferite din punctul de vedere al produselor, tarifelor, organizarii interne sau chiar al culturii organizationale.
Pe piata asigurarilor au avut loc pana acum fuziuni doar intre companii de talie mica sau cel mult medie, cum a fost fuziunea Garanta-NBG Insurance sau Grawe-Sara Merkur.
 
Groupama
  • Groupama este unul dintre cele mai mari grupuri de asigurari din Franta
  • A platit 450 mil. euro in doar cinci luni pentru a intra pe piata romaneasca
  • Afaceri de 12,1 mld. euro in 2007 si profit net de 793 mil. euro
  • 30.000 de angajati in Franta, Spania, Marea Britanie, Grecia, Ungaria, Italia, Portugalia, Turcia, China si Vietnam
Asiban
  • Asiban a fost preluata de Groupama pentru suma de 350 mil. euro
  • A inregistrat anul trecut afaceri de 167 mil. euro si o cota de piata de 7,75%
  • A fost infiintata in 1996 de BCR, BRD, CEC, Banca Transilvania si Societatea de Semnalizari si Automatizari Feroviare
  • 1.000 de angajati in 2007
 
BT Asigurari
  • BT Asigurari a fost achizitionata de francezi cu 100 mil. euro in decembrie trecut
  • Asiguratorul a avut in 2007 afaceri de 82 mil. euro si o cota de piata de 3,81%
  • Brandul BT Asigurari a aparut pe piata in 2004, cand a inlocuit numele SAR Transilvania
  • 1.500 de angajati in 2007
 
 
OTP Garancia
  • In februarie francezii au cumparat divizia de asigurari a OTP, preluand astfel si filiala din Romania
  • OTP Garancia a avut afaceri de 6,7 mil. euro anul trecut
  • Este fosta firma de asigurari Ceccar-Romas, preluata de OTP in 2005
  • Administreaza si un fond de pensii facultative cu 300 de clienti

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO