Bănci și Asigurări

Groupama aduce un francez şef la subsidiara din România

Groupama aduce un francez şef la subsidiara din România

Autor: Ciprian Valentin Botea

12.01.2012, 12:10 828

Groupama l-a numit pe François Coste, un executiv recrutat în toamna trecută de la rivalii de la AXA, la conducerea subsidiarei locale a asigurătorului francez, el urmând să o înlocuiască pe Sanda Nicoară după ce va primi avizul Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor (CSA).

Coste, care a lucrat timp de 12 ani pentru AXA şi anterior a deţinut mai multe poziţii în cadrul producătorului de anvelope Michelin, o va înlocui la conducerea Groupama pe Sanda Nicoară, care va reveni pe poziţia de director general adjunct pe care a deţinut-o şi până în noiembrie 2010.
Nicoară, 53 de ani, fusese promovată pe poziţia de director general în toamna lui 2010, după plecarea lui Denis Rousset, cel care s-a ocupat de fuziunea din 2009 dintre Asiban şi BT Asigurări, în urma căreia brandul Groupama a intrat pe piaţa locală.
Coste, care deţine un MBA la Essec Business School din Paris, va prelua a patra companie locală de asigurări, cu afaceri de circa 130 mil. euro în primele nouă luni din 2011, dar care a pierdut constant cotă de piaţă în ultimii doi ani.
"România este una dintre pieţele semnificative pentru universul Groupama şi are un potenţial deosebit de dezvoltare", a declarat Coste.
Sanda Nicoară a fost, la rândul său, unul dintre oamenii-cheie din echipa care a coordonat fuziunea dintre Asiban şi BT Asigurări, după încheierea căreia ea fiind numită director de constatare daune şi servicii.
Schimbarea conducerii Groupama nu este o mişcare singulară în piaţă, mai mul­te companii mari de asigurări trecând prin acelaşi proces în ultimul an. Austriecii de la Vienna Insurance Group au adus şefi noi la Omniasig şi Asirom, Generali are, după fuziunea cu Ardaf din toamna trecută, un nou director general în persoana lui Adrian Marin, în timp ce omul de afaceri Dan Adamescu şi-a numit fiul pe poziţia de director general al Astra, cel mai mare asigurător local controlat de familia Adamescu.
Groupama a avut o pierdere record de peste 50 milioane de lei (circa 12 mil. euro) în 2010, iar grupul a fost nevoit să majoreze în mai multe rânduri capitalul asigurătorului după ce plătise deja aproape o jumătate de miliard de euro pentru a cumpăra companiile Asiban şi BT Asigurări.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO