Bănci și Asigurări

Grecii de la Marfin vizeaza inca un an de dublari

06.12.2007, 14:55 34

Grecii de la Marfin Bank, care opereaza pe piata locala o banca si o societate de leasing sub brandul Egnatia, vizeaza inca o dublare a afacerilor in 2008.
"In ultimii trei ani banca si-a dublat activele, creditele si depozitele. Vom inregistra o dublare si la anul", spune Stylianos Sofianos, presedinte si director general al Egnatia Bank. Cele doua subsidiare locale vor prelua brandul "Marfin" in viitorul apropiat, in prezent fiind in proces de obtinere a autorizarilor.
Sofianos spune ca deja au fost stabilite detaliile noului brand (logo-ul si culorile), fiind asteptate doar autorizatiile. Banca va prelua numele de "Marfin Bank Romania", in timp ce societatea de leasing se va numi Marfin Leasing Romania.
La sfarsitul lui noiembrie, banca avea in sold credite de credite de 280 de milioane de euro, in timp ce depozitele urcasera la 120 de milioane de euro.
Calculat dupa standardele locale de contabilitate, profitul net al bancii se ridica la 5,5 milioane de euro. Sofianos spune ca rentabilitatea capitalurilor s-a mentinut la niveluri ridicate, de peste 20%, in ultimii ani.
Pana la sfarsitul anului, grecii au in plan sa deschida trei unitati, urmand sa ajunga astfel la o retea de 19 unitati. "In 2008 vom deschide cel putin o sucursala in fiecare luna, in orasele importante din tara, pentru a sustine dezvoltarea afacerilor atat pe zona de retail, cat si pe corporate", spune Sofianos. Prima unitate urmeaza sa fie inaugurata, in prima parte a lunii ianuarie, la Cluj.
Dupa primele noua luni ale anului. Egnatia se situa pe locul 22 intre cele 39 din sistem in functie de active, in urcare cu un loc fata de sfarsitul lui 2006. Banca a primit in octombrie avizul BNR pentru a utiliza norme proprii de creditare pentru persoanele fizice, conform carora poate accepta un grad de indatorare de pana la 60%.
Grupul grec Egnatia a intrat pe piata locala in anul 2000, cand a preluat operatiunile BNP-Dresdner Bank in cadrul unei miscari strategice de extindere pe pietele din regiune. La inceputul anului, grupul cipriot Marfin Popular Bank (fosta Banca Populara a Ciprului) a preluat in cadrul unei oferte publice participatiile majoritare in cadrul Marfin Financial Group si Egnatia Bank. Ulterior, Egnatia Bank a absorbit bancile grecesti Marfin Bank si Laiki Bank. Entitatea nou creata a preluat brandul "Marfin", in timp ce in Grecia utilizeaza numele "Marfin Egnatia".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO