Bănci și Asigurări

Grecii de la ATE Bank vor să-şi vândă banca din România

Grecii de la ATE Bank vor să vândă banca din România

Autor: Razvan Voican

25.05.2011, 18:40 1764

Grupul elen ATE Bank, controlat de stat, a luat decizia de a-şivinde participaţia majoritară la filiala din România, în cadrulplanului de restructurare aprobat luni de Comisia Europeană.

Urmează să fie vândută şi subsidiara din Serbia, alături de alteactive. Tranzacţiile trebuie să aibă loc în cursul acestui an şi"în orice caz până la sfârşitul lui 2012".

ATE Bank ocupa la sfârşitul anului trecut locul 24 înclasamentul după active al băncilor locale, cu o cotă de piaţă de0,56%. Activele băncii ajungeau 1,8 mld. lei la sfârşitul lui2010.

ATE Bank Grecia are 74,12% din banca locală, în timp ce UniuneaNaţională a Cooperaţiei Meşteşugăreşti deţine 7,36%, iar IFC are unpachet de 15%.

ATE Bank este prima instituţie bancară elenă care decide să iasăde pe piaţa locală din cauza presiunii uriaşe provocată de crizadin Grecia.

ATE Bank operează în România o reţea de 30 de unităţi şi 44 debancomate, oferind servicii de retail şi corporate.

Grecii deţin şi o companie de asigurări, ATE Insurance.

După izbucnirea crizei datoriei suverane a Greciei s-a încercato consolidare a sistemului bancar elen, iar Piraeus Bank - alcincilea jucător de pe piaţa din Grecia - a încercat anul trecut săcumpere cu 700 mil. euro participaţia de 77% deţinută de statulelen la ATE Bank şi cea de peste 30% deţinută de stat la HellenicPost Bank, însă tranzacţiile nu au avut loc.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO