Bănci și Asigurări

Grecii de la Alpha mai investesc 70 mil. euro in operatiunile locale

Grecii de la Alpha mai investesc 70 mil. euro in operatiunile locale
02.02.2010, 23:10 29

Grecii de la Alpha Bank au adus la inceputul anului circa 70 demilioane de euro la capitalul social al subsidiarei locale, careajunge astfel la 235 de milioane de euro.

"Noua majorare de capital reconfirma angajamentul grupuluipentru subsidiara din Romania. In urma recentei majorari decapital, Alpha Bank AE, actionarul principal, detine 99,59% dincapitalul social al bancii", spune Sergiu Oprescu, presedinteleAlpha Bank Romania. Banca este unul dintre jucatorii de top zecedupa active.

Grupulfinanciar elen se numara printre cei noua semnatari aiangajamentului privind mentinerea expunerii pe Romania sisustinerea subsidiarelor locale, asumat in fata Fondului MonetarInternational (FMI) si BNR in primavara trecuta.

La sfarsitul anului trecut, oficialii Alpha au anuntat ca bancaisi va majora fondurile proprii cu 100 de milioane de euro, prinaport in numerar la capital, dar si prin datorii subordonate.

Si la inceputul anului 2009 Alpha operase o majorare de capital,de 20 de milioane de euro, menita atunci sa mentina indicatorul desolvabilitate (care masoara adecvarea fondurilor proprii ale banciila riscurile asumate) la niveluri confortabile. In cadrul acorduluicu FMI, Banca Nationala a majorat nivelul minim al solvabilitatiiimpus bancilor de la 8% la 10%.

Oficialii Alpha nu au precizat la ce nivel se aflasolvabilitatea bancii dupa majorarea de capital efectuata lainceputul acestui an.

Dupa primele noua luni ale anului trecut Alpha inregistra unprofit brut de 43 de milioane de euro, in scadere cu 10% fata deperioada similara din 2008. Diminuarea castigului a avut loc inconditiile in care banca a facut provizioane pentru deteriorareacreditelor din portofoliu de 46 de milioane de euro, de patru orimai mari decat in primele noua luni din 2008.

Soldul creditelor acordate de Alpha a inregistrat o cresteremarginala in primele noua luni din 2009, ajungand la 4,29 mld. euroin septembrie. Trei sferturi din credite au fost acordatecompaniilor.

Nicolae Cinteza, seful Supravegherii din BNR, spunea indecembrie anul trecut ca mai multe banci cu actionariat elen isivor majora capitalul la inceputul anului 2010. Pana acum, nicioalta banca elena nu a anuntat asemenea miscari. Cele sapte banci cuactionariat elen concentrau in toamna trecuta 28% din capitalurileproprii din sistemul bancar, desi cota de piata dupa active era maimica. Cinteza lua in considerare o continuare a deteriorariiportofoliilor de credite in prima parte a anului 2010, ceea ceconduce la cheltuieli mari cu provizioanele si chiar necesar derecapitalizare pentru bancile care nu au venituri operationalesuficiente.

Volksbank, a treia banca dupa activele detinute, a anuntat omajorare de 200 de milioane de euro, prin conversia in capital aunor linii de finantare atrase in trecut de la actionari. InclusivBCR, cea mai mare banca locala, a propus actionarilor sa nudistribuie profitul pe anul trecut, ci sa-l incorporeze in capital.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO