Bănci și Asigurări

Grecii de la Alpha Bank raporteaza un profit brut de 21 mil. euro in Romania

Grecii de la Alpha Bank raporteaza un profit brut de 21 mil. euro in Romania

Sergiu Oprescu, CEO al Alpha Bank Romania: Ne uitam cu atentie la evolutia creditelor neperformante

28.05.2009, 00:00 50

Alpha Bank, filiala locala a unuia dintre grupurile financiare elene de top, a realizat in primul trimestru un profit brut de 21,1 milioane de euro, cu 57% peste castigul raportat in perioada similara din 2008. 

Banca a inregistrat venituri operationale de 50,3 milioane de euro in primele trei luni ale anului, in crestere cu 30%, potrivit raportului publicat la Atena de grup.
In schimb, cheltuielile operationale au urcat cu putin peste 9%, la 23,6 milioane de euro. Banca a sistat extinderea teritoriala in 2009, realizand astfel economii de costuri fata de 2008, cand deschidea unitati intr-un ritm sustinut.
Rezultatele sunt calculate conform Standardelor Internationale de Raportare Financiara (IFRS).
Cresterea profitului s-a datorat in principal scaderii costurilor de finantare externa, explica Sergiu Oprescu, presedintele executiv al Alpha Bank.
"EURIBOR (indicatorul pietei interbancare din zona euro, n. red.) a avut un trend descrescator, ceea ce a influentat favorabil costul cu dobanda pentru partea de finantari din afara. In plus, sa nu uitam ca am avut o crestere semnificativa in trimestrele doi si trei de anul trecut. Ea produce efecte in 2009", a aratat Oprescu. El subliniaza ca profitul prezentat de grup reflecta performanta totala a expunerii pe Romania, insa nu toate finantarile sunt inregistrate in bilantul Alpha Bank. Grecii mai detin o societate de leasing, una de brokeraj bursier, un broker de asigurari si o firma de consultanta.
 
Neperformantele, doar 0,8% din portofoliu
In privinta regulilor de raportare financiara, Oprescu noteaza ca rezultatul calculat conform IFRS ajunge sa difere tot mai mult de cel stabilit conform standardelor locale de contabilitate, care nu permit ajustarea expunerii pentru creditele cu probleme prin deducerea colateralului.
"Standardele de contabilitate deviaza pe masura ce incepem sa luam sau nu in calcul valoarea colateralului. In perioade in care nu aveai un volum de credite neperformante semnificativ, dadeau rezultate apropiate. Pe masura ce creste neperformanta, diferentele dintre rezultate se adancesc", afirma seful Alpha. El nu a precizat rezultatul bancii calculat conform standardelor locale (RAS).
Oficialii BNR au aratat ca, la nivelul sistemului bancar, in primul trimestru s-a inregistrat o pierdere neta de circa 50 de milioane de euro, calculata conform RAS.
Alpha a pus deoparte provizioane pentru pierderile din credite de 5,6 milioane de euro in primul trimestru, in conditiile in care creditele neperformante (cu intarzieri la plata mai mari de 90 de zile) au urcat cu 12 milioane de euro, pana la 33 de milioane de euro in martie. Ponderea creditelor neperformante a ajuns astfel la 0,8% din portofoliul total in martie, fata de 0,5% in decembrie. In 2008 banca facuse provizioane de 33 de milioane de euro (din care circa 20 de milioane doar in trimestrul al patrulea), de aproape zece ori mai mari decat in 2007.
"Este un an cu vizibilitate redusa din punctul de vedere al neperformantei. Traditional, am stat mai bine decat media sistemului, care deriva si din expunerea noastra pe credite pentru companii si mai putin pe credite negarantate. Am avut o politica de creditare bazata pe garantii solide."
 
Scaderi de sold pe credite si depozite
Soldul creditelor raportate de grup in Romania a coborat cu 67 de milioane de euro in primul trimestru, pana la 4,1 miliarde de euro.
Scaderea a fost determinata de o contractie puternica inregistrata pe credite de consum, soldul coborand cu 197 de milioane de euro, la 371 de milioane de euro. In schimb, creditele ipotecare au inregistrat o crestere de 188 de milioane de euro, pana la 768 de milioane de euro.
Evolutia reflecta si o regrupare a creditelor de retail, fiind facuta acum o separatie intre cele cu garantii imobiliare (inclusiv de nevoi personale) si cele care nu au in spate garantii reale.
Pe partea de corporate finantarile acordate au inregistrat o scadere de aproape 2%, pana la 2,96 miliarde de euro. Depozitele atrase de banca au inregistrat de asemenea o scadere de 6%, pana la 1,37 miliarde de euro.
"Ne-a interesat sa pastram sau sa crestem cota de piata, ceea ce se intampla", afirma Oprescu.
Potrivit datelor prezentate de grup, Alpha a ajuns in Romania la o cota de 8,3% din piata creditelor, in crestere cu 1,5 puncte fata de martie 2008.
Datele prezentate sunt consolidate la nivel de grup. O parte din finantarile acordate de Alpha Bank Romania nu sunt inregistrate in bilantul propriu, fiind exportate catre alte subsidiare ale grupului, insa volumul acestora nu a fost precizat niciodata.
Cu 21 de milioane de euro, filiala din Romania ajunge la o contributie de aproape un sfert din castigul total realizat de grupul Alpha in primul trimestru.
Filialele din Bulgaria si Serbia, care au dimensiuni mai mici, au inregistrat pierderi. Spre comparatie, filiala din Cipru, care are un sold al creditelor acordate de 4,4 miliarde de euro, a inregistrat un profit brut de 20 de milioane de euro.
Alpha avea la sfarsitul primului trimestru o retea teritoriala de 200 de unitati, stagnand astfel la nivelul la care ajunsese in decembrie anul trecut. Numarul de angajati a urcat marginal, la 2.664 de persoane.
 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO