Bănci și Asigurări

Goldman Sachs: Coronavirusul ar putea tăia 30 de miliarde de dolari din profiturile băncilor europene

Goldman Sachs: Coronavirusul ar putea tăia 30 de...

Autor: Teona Tomoiaga, Mediafax

10.03.2020, 17:22 98

Covid-19 ar putea tăia 30 de miliarde de dolari din profiturile băncilor europene, în următorii trei ani. Băncile franceze şi cele din ţările Benelux vor trece cel mai bine de criza.

Băncile europene s-ar putea confrunta, în următorii trei ani, cu o pierdere cumulată de 30 miliarde de euro (34 miliarde dolari) din profiturile lor nete din cauza crizei economice generate de epidemia de coronavirus, au anunţat, marţi, economiştii de la Goldman Sachs, citaţi de Bloomberg.

Această gaură în profiturile nete ar însemna 7% din totalul profitului sistemului bancar european.

Indicele bursier pan-european Stoxx Europe 600 a revenit pe creştere astăzi cu un avans de 5,3%, după o scădere abruptă de 11% pe piaţa bursieră, ieri, apărută pe fondul îngrijorărilor legate de coronavirus.

Băncile s-ar putea confrunta cu scăderea ratelor dobânzilor, care sunt deja structural reduse. Asta în timp ce băncile centrale încearcă să diminueze pe cât posibil impactul economic al epidemiei de coronavirus.

Potrivit economiştilor, băncile cu o rată scăzută a profitabilităţii din Germania, Italia şi Grecia vor fi afectate în mod disproporţionat din cauza crizei generate de coronavirus, în timp ce băncile din Franţa, din ţările Benelux şi cele mai mari bănci la nivel mondial se vor descurca cel mai bine în acest context.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO