Bănci și Asigurări

Gigantul Berkshire Hathaway, controlat de miliardarul american Warren Buffett, tatonează intrarea pe piaţa românească de asigurări pe baza paşaportului european

Warren Buffett

Warren Buffett

Autor: Anelis Baciu

21.03.2019, 07:00 1416

Grupul american Berkshire Hathaway, deţinut de miliardarul Warren Buffett, şi-a exprimat intenţia de a intra pe piaţa locală de asigurări, iar primele discuţii cu Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) au avut loc deja, potrivit unor surse din piaţă.

Berkshire Hathaway ar urmă să vândă asigurări la nivel local în baza dreptului de liberă circulaţie a serviciilor în spaţiul comunitar (paşaport european) prin intermediul unei sucursale din Irlanda. Berkshire Hathaway a înfiinţat în 2017 în Irlanda o sucursală a Berkshire Hathaway Speciality Insurance Company (BHSI) specializată pe vânzarea de asigurări de proprietăţi, răspunderi şi asigurări de sănătate către clienţi corporate.

BHSI, înfiinţată în 2013, nu este singura companie specializată în asigurări din cadrul Berkshire Hathaway, grupul fiind prezent în piaţa de asigurări din 1996 şi prin intermediul Geico, companie care vinde asigurări auto şi property.

Interesul unui grup de mărimea Berkshire Hathaway pentru piaţa locală de asigurări este un semnal de bun augur, mai ales în contextul în care grupuri mari, precum Ergo (Germania), au decis să se retragă.

Grupul Berkshire Hathaway este listat pe bursa de la New York şi are o capitalizare de 504 miliarde de dolari.

Piaţa locală de asigurări a crescut cu 4,5% în 2018, până la peste 10 miliarde de lei (2,1 miliarde de euro), potrivit datelor Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF). Piaţa locală este dominată de poliţele auto, care reprezintă mai mult de jumătate din subscrierile totale. Vânzările de asigurări reprezintă doar 1% din PIB.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO