Bănci și Asigurări

Gigantul bancar Deutsche Bank şi-a asigurat o finanţare nouă de la Fondul Suveran al Qatar-ului, în încercarea de a depăşit actuala criză

Gigantul bancar Deutsche Bank şi-a asigurat o finanţare...

Autor: Alex Ciutacu

28.01.2019, 15:55 262

Deutsche Bank şi-a asigurat o finanţare pentru o nouă investiţie din partea Qatar-ului, în contextul în care creditorul german se apropie de o posibilă fuziune cu Commerzbank, potrivit Bloomberg.

Investiţia va fi realizată prin intermediul Autorităţii de Investiţii a Qatar-ului, fondul suveran al ţării, potrivit surselor citate.

Alte două vehicule de investiţii ale Qatar-ului, controlate de membri ai familiei regale şi de alţi politicieni proeminenţi, deţin deja participaţii în Deutsche Bank.

Statul german susţine o potenţială fuziune între Deutsche Bank şi Commerzbank pentru a se asigura că ţara are măcar un creditor puternic ce poate finanţa economia orientată spre export a ţării, chiar şi în timpul unei crize.

În timp ce unii economişti consideră că această fuziune ar fi o soluţie imperfectă care forţează două entităţi slăbite să funcţioneze împreună, o astfel de mişcare ar permite Qatar-ului să îşi recupereze măcar parţial investiţia în Deutsche Bank – în contextul în care acţiunile Deutsche Bank şi-au pierdut jumătate din valoare de  la începutul anului.

Însă Qatar-ul şi-a propus să investească mai mult în economia Germaniei, iar un astfel de creditor ar putea fi o soluţie.

În jurul orei 11, acţiunile Deutsche Bank erau în creştere cu circa 2% pe bursa din Frankfurt.

Astăzi, şeful grupului austriac Erste Group, proprietar al BCR pe piaţa locală, a susţinut în faţa presei că gigantul bancar Deutsche Bank ar trebui să fuzioneze cu casele de economii din Germania, în loc să se gândească la o fuziune cu Commerzbank.

„Soluţia nu ar fi o fuziune între Deutsche Bank şi Commerzbank, pentru că nu se va ajunge la un rezultat diferit”, a spus Andreas Treichl în faţa jurnaliştilor din Viena. „Soluţia ar fi o fuziune între Deutsche Bank şi casele germane de economii”.

Deutsche Bank înregistrează pierderi masive în ultimii ani, în contextul în care o serie de scandaluri corelate cu un management superior ineficient trimit cel mai mare creditor german în pragul colapsului financiar.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO