Bănci și Asigurări

Giganţii din China iau cu asalt sistemul bancar: Tencent, Alibaba şi producătorul de smartphone-uri Xiaomi au câştigat la Hong Kong licenţe de banking online

Giganţii din China iau cu asalt sistemul bancar:...

Autor: Alex Ciutacu

13.05.2019, 12:57 537

Autoritatea de reglementare din industria bancară a Hong Kong-ului a emis patru licenţe de banking online pentru divizii ale Alibaba, Ping An, Xiaomi, cât şi pentru un joint venture în care sunt implicaţi Tencent, ICBC şi Hillhouse Capital, potrivit Reuters.

Astfel, Autoritatea Monetară din Hong Kong ajunge la un număr de opt licenţe de online banking emise în 2019.

Introducerea licenţelor bancare exclusiv cu caracter exclusiv online ar putea aduce cele mai mari schimbări din ultimii ani în sectorul băncilor comerciale dominat în Hong Kong de giganţi din garda veche precum HSBC, Standard Chartered, şi o suită de bănci locale.

Autoritatea Monetară din Hong Kong a anunţat că noile bănci licenţiate îşi vor lansa serviciile în viitorul apropiat, într-un interval de timp de şase până la nouă luni.

Legiuitorul susţine că va urmări atent operaţiunile acestor jucători în noua industrie în care au intrat, precum şi reacţiile chinezilor, şi impactul general asupra sectorului bancar.

„Opt noi jucători ambiţioşi şi bine capitalizaţi cu statut de challenger vin în piaţă cam în acelaşi timp şi au potenţialul de a afecta semnificativ jucătorii tradiţionali şi nu numai. Să ne aşteptăm la artificii”, spune James Lloyd, lider în cadrul EY pe segmentul de fintech-uri pentru regiunea Asia Pacific.

Celelalte patru companii care au primit licenţă de banking online de la începutul anului sunt Ast SME Services Limited, Infinium Limited, Insight Fintech HK Limited şi Ping An OneConnect Company.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO