Bănci și Asigurări

Ghetea, CEC: Cresterea provizioanelor ar trebui sa se opreasca la sfarsitul anului

10.08.2009, 00:00 36

Deteriorarea calitatii creditelor acordate - reflectata de cresterea provizioanelor constituite - ar trebui sa se atenueze la sfarsitul anului, spune Radu Ghetea, presedintele CEC Bank, notand ca banca a demarat un program de consultari cu clientii care ar putea sa aiba probleme.

"De la sfarsitul anului - inceputul lui 2010 ar trebui sa putem apropia provizioanele noi de intrarile din recuperarea unor creante, fie pe cale amiabila, fie prin executari", a spus Ghetea, precizand ca este o opinie personala.

La sfarsitul primului semestru, ponderea creditelor neperformante urca la 2,39% din totalul portofoliului CEC Bank, nivel aflat sub media pietei, noteaza Ghetea. Totusi, cheltuielile cu provizioanele au urcat cu 50% fata de aceeasi perioada a anului trecut, la 113 milioane de lei (circa 27 de milioane de euro). Cheltuielile mari cu provizioanele au mancat 40% din profitul brut al CEC, care a coborat la 19 milioane de lei (4,5 milioane de euro).

"Am facut foarte multe restructurari de credite, in special in zona IMM (intreprinderi mici si mijlocii, n. red.), oferind perioade de gratie sau extinderi ale termenelor de rambursare, astfel incat clientii sa poata trece peste perioada dificila", afirma Ghetea. Totusi, el noteaza ca in cazul firmelor care nu mai aveau perspective de revenire banca a trecut la executarea garantiilor, fara sa ofere insa informatii privind numarul de credite pentru care s-au facut asemenea proceduri.

Pe de alta parte, CEC Bank, singura banca comerciala de stat, are in strategie sa creasca agresiv pe zona creditarii firmelor, in conditiile in care restul bancilor sunt acum foarte reticente, acordand imprumuturi doar clientilor traditionali.

"Este normal ca o banca la care statul este actionar majoritar sa aiba o atitudine proactiva. Cand statul spune hai sa creditam, CEC trebuie sa urmeze aceasta politica, cu riscurile de rigoare." El anticipeaza ca la sfarsitul anului creditele pentru companii vor marca o crestere cu 50% fata de decembrie 2008, ceea ce ar insemna sa urce la 4,5 mld. lei (putin peste 1 mld. euro, la cursul actual). Pe zona de retail, creditele ar urma sa creasca cu numai 1%-2%.

Profitul operational ar trebui sa mentina ritmul din primul semestru, de 23%, in ciuda mediului economic dificil. "Calitatea portofoliului o cunoastem, dar nu putem spune ce industrii vor muri, ce industrii isi vor reveni sau la ce moment vor avea clientii probleme."

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Cele mai citite ştiri
AFACERI DE LA ZERO