Bănci și Asigurări

Ghetea, CEC Bank: Cei care au stat cu dobanzile sus fac ajustari agresive

Ghetea, CEC Bank: Cei care au stat cu dobanzile sus fac ajustari agresive

Radu Ghetea, presedintele CEC Bank: Am facut modificari si vom mai face. Am fost intotdeauna cu dobanzile mai jos fata de piata, iar acum nu trebuie sa facem miscari bruste. Cei care au taiat cate trei procente au facut-o pentru ca au stat cu dobanzile sus.

03.08.2009, 18:18 23

"Am facut modificari si vom mai face. Am fost intotdeauna cu dobanzile mai jos fata de piata, iar acum nu trebuie sa facem miscari bruste. Cei care au taiat cate trei procente au facut-o pentru ca au stat cu dobanzile sus", a comentat pentru ZF Radu Ghetea, presedintele CEC Bank.

In prezent, banca plateste dobanzi de 10%-10,5% pe an la depozitele in lei ale clientilor individuali, respectiv 8,5%-9% pe an pentru firme, cea mai recenta ajustare fiind operata pe 23 iulie. 

Ghetea mai spune ca CEC Bank a operat de la inceputul acestei saptamani si o ajustare a dobanzilor la credite. Astfel, dobanda de baza a bancii (prime rate), in functie de care se stabileste costul imprumuturilor pentru clienti, a fost redusa de la 12,5% la 11,9% pe an, la lei. Si dobanda de baza la euro a fost redusa, cu jumatate de punct procentual, la 7,25% pe an.

La nivelul pietei, bancile mai mentin unele depozite promotionale cu dobanzi de 10%-12% pe an, insa pentru depozitele clasice ratele au fost micsorate drastic.

Spre exemplu, BRD are depozite promotionale cu dobanzi de 10%-10,5% pe an, pentru care suma minima care trebuie depusa este de 1.000 de lei. In schimb, la depozitele clasice ratele de dobanda oscileaza intre 6,2% si 7,2% pe an. Mihai Bogza, presedintele si directorul general al Bancpost, explica in urma cu doua saptamani, cand banca a coborat dobanzile la lei pe palierul de 7% pe an, ca miscarea a venit in conditiile in care depozitele erau de luni bune peste nivelul creditelor din bilant.

Pe de alta parte, Bogza arata atunci ca dobanzile ar trebui sa fie usor real pozitive, insa in comparatie cu inflatia asteptata pentru perioada viitoare, respectiv de circa 5%. In iunie, inflatia a fost de 5,9%. Bogza spunea atunci ca banca analizeaza si ieftinirea creditelor, insa o asemenea decizie nu a fost comunicata pana acum.

 

Turcii de la Garanti ieftinesc cu 5 puncte creditele de retail in lei

Garanti Bank, un jucator de talie mica controlat de grupul turc Garanti, a redus dobanzile la creditele de retail in lei cu peste cinci puncte procentuale. La creditele in euro, dobanzile au fost reduse in medie cu 1,5 puncte procentuale.

Astfel, pentru un credit imobiliar in lei dobanda este de 12,48% pe an. Dobanda anuala efectiva pentru un credit de echivalentul a 300.000 de euro rambursabil in 30 de ani este de 14,92% pe an.

La un credit imobiliar in euro, dobanda este de 7,5% pe an, iar costul anual efectiv pentru perioada maxima este de 9,3% pe an. Creditele de consum fara garantii raman insa scumpe, dobanda anuala efectiva fiind de aproape 16% pe an la euro, respectiv 17,4% pe an la lei. Libra Bank, un jucator specializat pe nisa profesiilor liberale, a redus dobanda de baza la creditele in lei cu un punct procentual. Banca nu a precizat insa noua valoare.

 

Perspective de reducere a dobanzii BNR

Analistii se asteapta ca BNR sa faca astazi inca un pas, taind jumatate de punct procentual din rata de politica monetara, pana la 8,5% pe an.

"Continuarea procesului dezinflationist, contractarea cererii agregate si implementarea unor politici fiscale stricte ca urmare a acordului incheiat cu FMI si Comisia Europeana sunt principalii factori care actioneaza in favoarea acestei decizii (de reducere a dobanzii la 8,5% pe an, n. red.)", spune Lucian Anghel, economistul-sef al BCR. El noteaza ca, in ciuda sitautiei economice dificile, BNR ar trebui sa evite inundarea piatei cu lei, pe fondul "capacitatii limitate de absorbtie a economiei prin creditarea sanatoasa a sectorului privat".

Nicolaie Alexandru-Chidesciuc, economistul-sef al ING, vede chiar riscul aparitiei unei sitautii de stagflatie (recesiune economica suprapusa cu o inflatie ridicata), in cazul in care BNR ar opta pentru o relaxare prea agresiva a politicii monetare.

Aproape doua treimi dintre membrii Asociatiei Analistilor Financiari-Bancar din Romania (AAFBR) considera ca BNR va reduce astazi dobanda cheie la 8,5% pe an, iar proportia celor care considera ca nu vor fi modificate conditiile pentru rezervele minime obligatorii este de 89%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO