Bănci și Asigurări

Ghetea, ARB: Ipotecarele se dezgheata in cel mult un an

Ghetea, ARB: Ipotecarele se dezgheata in cel mult un an

Radu Gratian Ghetea: Vremea speculatiilor imobiliare a trecut

26.02.2009, 18:10 63

Relansarea creditului imobiliar in Romania ar putea avea loc in maxim un an de zile, factorii care vor duce la deblocarea pietei fiind cererea mare de locuinte si faptul ca in continuare activitatea de creditare se dovedeste rentabila pentru banci, la fel ca in trecut.

"Intr-adevar cresterea creditarii in domeniul imobiliar a stagnat, aceasta fiind caracteristica intregului sistem imobiliar din Romania la ora actuala. Ne aflam intr-o perioada de tranzitie in evolutia creditului imobiliar, insa in continuare exista cerere mare pentru creditele pentru locuinte, iar pentru banci acest lucru reprezinta oportunitati de crestere a afacerilor. Intr-o perioada de pana la un an, estimez o revigorare a creditului in sectorul imobiliar, care isi va relua cresterea", a declarat Radu Gratian Ghetea, presedintele Asociatiei Romane a Bancilor (ARB) si al CEC Bank, in cadrul unui seminar privind evolutia pietei imobiliare in Romania.
Presedintele ARB a apreciat ca vremea speculatorilor pe piata imobiliara, care urmaresc un profit imediat, a trecut, insa exista in continuare potential de crestere pentru dezvoltatorii imobiliari care vor sa construiasca in Romania.
"Vremea speculatiilor imobiliare a trecut si ma refer in special la cei care cumparau un teren sau un apartament si il vindeau sase luni mai tarziu cu un profit bunicel. Pe piata vor ramane insa dezvoltatorii, pentru acestia inca existand potential de crestere. Chiar daca vom mai vedea speculatii in piata, nu cred ca vom asista la aceeasi intensitate ca pana acum", a adaugat Ghetea.
De asemenea, el a adaugat ca in perioada urmatoare este posibil sa asistam la o crestere a numarului de rau platnici, insa acest lucru nu ar trebui sa sperie bancile, ci sa le determine sa gaseasca o modalitate prin care sa vina in ajutorul clientilor astfel incat sa le permita sa-si onoreze responsabilitatile fata de banca.
"Este de asteptat ca numarul celor care intarzie la plata creditelor sa urce. Este o realitate care nu trebuie sa ne sperie insa, dar care trebuie tratata cu atentie. Bancile trebuie sa dea posibilitatea clientilor sa-si onoreze responsabilitatile fata de banci, chiar daca intr-un ritm mai lent", a adaugat Ghetea.
In incercarea de a debloca piata creditelor imobiliare, Ghetea a propus totodata modificarea sistemului de provizionare, in prezent ARB aflandu-se in tratative cu Banca Nationala a Romaniei.
"Am facut o propunere BNR pentru schimbarea sistemului de provizioane. Nu pot spune ca avem inca o aprobare din partea BNR, dar speram ca schimbarea sistemului sa prinda contur luna viitoare. Modificarile sistemului vizeaza in general creditul neguvernamental, in special 'nuantarea' rezervelor minime obligatorii", a precizat Ghetea.
Modificarile vizeaza in special modul de abordare a rezervelor minime obligatorii, o reducere a acestora in momentul de fata nefiind considerata oportuna. De asemenea, ARB propune ca fondurile de la institutiile financiare internationale, ca BERD sau BEI, sa nu fie incluse in calculul rezervelor minime obligatorii.
In ceea ce priveste evolutia creditului imobilar de la inceputul anului, Sergiu Oprescu, presedintele executiv al Alpha Bank Romania, a apreciat o crestere modesta a soldului creditelor pentru locuinte, populatia stand in expectativa in ceea ce priveste evolutia costului creditarii si a imobilelor.
"Alpha a continuat activitatea de creditare ipotecara si in aceasta perioada, inregistrand o crestere modesta a soldului, ceea ce reflecta o cerere mai scazuta din partea populatiei care sta in expectativa sa vada ce se intampla cu costurile finantarii si ale locuintelor. Datorita cresterii dobanzii efective, cei care se califica acum pentru contractarea unui credit ipotecar sunt cei cu venituri mai mari, peste medie", a apreciat Oprescu.
 
 
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO