Bănci și Asigurări

Getin: Vrem să facem din RIB un jucător activ

Getin: Vrem să facem din RIB un jucător activ

Autor: Ciprian Botea

09.12.2013, 20:27 285

Getin Holding, grupul deţinut de unul dintre cei mai bogaţi oameni din Polonia, a finalizat pe 4 decembrie preluarea Romanian International Bank (RIB), un jucător de talie mică din sistemul bancar, şi va trece la o strategie de dezvoltare a operaţiunilor pe piaţa locală, au anunţat ieri reprezentanţii grupului.

„Odată cu achiziţia RIB începem strategia de dezvoltare pe piaţa locală. Obiectivul nostru este să transformăm banca într-un jucător activ în sectoare-cheie ale pieţei. Ne dorim să adaptăm modelul nostru de business la contextul local“, a declarat Rafal Juszczak, preşedintele consiliului de administraţie al Getin Holding.

Polonezii au preluat practic o instituţie de credit cu 80.000 de clienţi şi active de circa 100 mil. euro, respectiv o cotă de piaţă de 0,12%. BNR i-a interzis anul trecut băncii să mai vândă credite pentru că indicatorii de prudenţialitate scăzuseră sub nivelul minim cerut de BNR, iar foştii acţionari nu au mai putut aduce capital nou. RIB a fost preluată de polonezi de la Daniel şi Florina Roberts. Procesul găsirii unui nou acţionar a început în luna februarie, dar criza cipriotă din primăvară a întârziat acest proces.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 10.12.2013

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO