Bănci și Asigurări

Germania este prinsă într-o „furtună perfectă“ care o duce către recesiune. Comenzile pentru fabricile germane se scufundă

Germania este prinsă într-o „furtună perfectă“...

Autor: Catalina Apostoiu

06.09.2019, 00:05 7280

Germania se confruntă cu o serie de probleme economice care, adunate, constituie o „furtună perfectăî, avertizează analiştii. Războiul comercial, încetinirea economiei mondiale, Brexitul riscă să arunce cea mai mare economie europeană în recesiune.

În iulie, comenzile fabricilor germane au scăzut, agravând un declin industrial ce a împins Germania în pragul recesiunii, potrivit Bloomberg.

Cererea a scăzut cu 2,7% în iunie, când a avansat în ace­laşi ritm, în condiţiile prăbuşirii comenzilor din afara zonei euro. Ministrul german al economiei a declarat că „în con­textul conflictelor comerciale continue şi aşteptărilor modeste de business din sectorul manufacturier, nu se între­vede nicio îmbunătăţire semnificativă a situaţiei în urmă­toarele luniî.

Indicii producţiei industriale pentru Germania şi zona euro au arătat noi scăderi în sectorul manufacturier în august, iar semnele că furnizorii de servicii încep să resimtă la rândul lor durere sunt în creştere.

„Problemele din sectorul manufacturier continuă. Declinul comenzilor noi sporeşte semnificativ riscul unei recesiuni pentru economia germană“, a declarat Thomas Gitzel, analist VP Bank, pentru Reuters.

Carsten Brzeski de la ING remarcă faptul că tendinţa descendentă nu este determinată doar de cererea externă mai slabă şi de conflictele comerciale. „De la începutul anului, comenzile interne au scăzut de fapt mai mult decât cele externe, sugerând că problemele globale încep să-şi pună amprenta asupra economiei interne“.

Datele privind piaţa muncii au indicat săptămâna trecută că şomajul ajustat sezonier a crescut în august, erodând un pilon de creştere care a contribuit la susţinerea economiei bazate pe exporturi a Germaniei.

În acest moment, creşterea este generată intern, o dependenţă care lasă economia germană vulnerabilă în faţa unei slăbiri a pieţei locurilor de muncă.

În acelaşi timp, exporturile sunt afectate de o deteriorare a climatului comercial, dar şi de Brexit. În trimestrul doi, exporturile către Marea Britanie au scăzut cu 21% trimestrial, cel mai puternic declin de la criza financiară, potrivit Financial Times. Marea Britanie este a cincea piaţă de export ca mărime a Germaniei.

Banca centrală germană a avertizat la sfârşitul lunii trecute că ţara ar putea aluneca în recesiune. PIB-ul german s-a contractat cu 0,1% în T2 comparativ cu T1.

Guvernul german se aşteaptă ca ritmul de creştere a economiei să încetinească la 0,5% în acest an de la 1,5% în anul anterior. Aceasta ar fi cea mai slabă expansiune din 2013.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO