Bănci și Asigurări

Georgescu: Sistemul bancar a înregistrat anul trecut o pierdere de 1 mld euro şi de 1,6 mld în 6 ani

Georgescu: Sistemul bancar a înregistrat anul trecut o...

Autor: Ovidiu Tempea

10.02.2015, 19:09 247

"Patru ani cu perderi, doi cu profit. Pierderile, în euro, înseamnă 1,6 miliarde euro. Dacă nu era dublată de eforturi permanente din partea băncilor, pierderea ar fi condus la o situaţie de şubrezire a sistemului, dar Direcţia Supraveghere a monitorizat permanent şi a reuşit să determine aport de capital, capital ireversibil, cu care au contribuit acţionarii, cei care au avut de suportat pierderile", a spus Georgescu, la audierea în Parlament a conducerii BNR privind problema francilor elveţieni.

Oficialul BNR a arătat că acţionarii băncilor au adus capital de 1,8 miliarde euro în ultimii 4-5 ani, mai mult decât pierderea netă însumată de la începutul crizei. La această sumă se adaugă împrumuturi subordonate cu scadenţă de peste doi ani de peste 400 de milioane euro.

"Situaţia sistemului este solidă, dar cu eforturi mari făcute de bănci, de proprietari, pentru menţinerea calităţii sectorului bancar la un nivel corespunzător. Aceste costuri au fost asumate de acţionari", a spus Georgescu.

În urmă cu două săptămâni, guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a declarat că sistemul bancar a înregistrat după primele 11 luni de anul trecut o pierdere de 3,58 miliarde lei, în contextul procesului de scoatere a creditelor neperformante în afara bilanţurilor băncilor.

Potrivit datelor BNR, provizioanele constituite de bănci în procesul de curăţare a portofoliului de credite neperformante au dus la o pierdere netă a sistemului în primele nouă luni de anul trecut la 1,58 miliarde lei.

Din cifrele furnizate marţi de prim-viceguvernatorul Florin Georgescu rezultă că cea mai mare parte a ajustării bilanţiere s-a realizat în ultimul trimestru de anul trecut, când băncile au cumulat o poerdere netă de circa 3 miliarde lei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO