Bănci și Asigurări

Generali încearcă să crească pe asigurări de viaţă şi property

Generali încearcă să crească pe asigurări de viaţă şi property

Marie Kovarova, CEO al Generali

Autor: Ciprian Botea

30.03.2011, 23:51 78

Generali, o companie de top zece din piaţa asigurărilor, şi-abugetat pentru anul acesta venituri în creştere din poliţe deviaţă, asigurare a locuinţelor şi de călătorie, în paralel cu oreducere a expunerii pe segmentul auto.

"Vom lua în continuare măsuri pentru limitarea ponderiiasigurărilor auto şi dezvoltarea altor linii de asigurare. În 2011vom continua să dezvoltăm asigurările de viaţă, dar vom susţine şialte linii de business cu potenţial ridicat: asigurări de locuinţe,de asistenţă turistică şi asigurări corporate", a declarat MarieKovarova, CEO al Generali Asigurări.

Compania şi-a bugetat pentru anul acesta subscrieri de 441,5milioane lei (105 mil. euro), din care 93,5 milioane lei dinasigurări de viaţă, ceea ce înseamnă doar o creştere uşoarăcomparativ cu afacerile de 440 milioane lei din 2010. Piaţa deasigurări s-ar putea contracta cu două cifre în 2011, potrivitestimărilor din piaţă, după un declin de peste 5% anul trecut.

Afacerile Generali s-au redus cu 13% anul trecut, la 440 mil.lei (105 mil. euro), în principal din cauza reducerii activităţiipe segmentul asigurărilor

auto. Veniturile din asigurări generale s-au redus cu 17%, întimp ce subscrierile din poliţe de viaţă au crescut cu 8% şi auajuns la 91 mil. lei (21,6 mil. euro).

Avansul pe segmentul asigurărilor de viaţă s-a datorat creşteriiveniturilor din poliţe unit-linked (asigurări de viaţă cucomponentă de economisire), care au crescut cu 19% faţă de 2009.Generali a preluat anul trecut şi portofoliul de asigurări de viaţăal Ardaf, companie controlată de grupul Generali PPF.

"Suntem mulţumiţi de performanţa obţinută pe segmentul deasigurări de viaţă, care se situează peste media pieţei", acomentat Kovarova. La nivelul pieţei, primele brute din asigurăride viaţă au crescut cu 2,3% şi au ajuns la aproape 1,67 miliardelei (395 mil. lei), după ce în 2009 se înregistrase o scădere dedouă cifre. Pe asigurări generale, compania a subscris în 2010prime de 349 milioane lei, reprezentând o scădere de 17% faţă deanul anterior.

Diminuarea afacerilor este pusă de oficialii companiei pe seamascăderii pieţei auto şi a leasingului, dar şi a scăderiiveniturilor populaţiei. Liniile de business care au înregistratcreşteri anul trecut au fost asigurările de credite şi garanţii,asistenţă turistică, răspundere civilă profesională şiproperty.

Generali va fuziona în a doua jumătate a acestui an cu Ardaf,compania nou-creată urmând să devină unul din primii cinciasigurători din piaţă. Ardaf a subscris anul trecut prime deaproape 220 de milioane de lei, iar luate împreună afacerile celordouă companii depăşesc veniturile BCR Asigurări, compania aflată pelocul cinci în piaţă la sfârşitul anului trecut.

Generali şi Ardaf vor continua să vândă produse în condiţiinormale, iar după fuziune Generali România va prelua toateobligaţiile celor două companii faţă de clienţi. Brandurile Ardafşi Generali vor fi însă păstrate, la fel şi reţelele teritorialeale celor doi asigurători, au declarat oficialii grupului.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO