Bănci și Asigurări

Gelin: Bancile din Romania nu au nevoie de ajutorul statului

Gelin: Bancile din Romania nu au nevoie de ajutorul statului

Patrick Gelin: Multe depind si de capacitatea institutiilor statului de a gestiona aceasta perioada

17.12.2008, 19:07 58

Bancile romanesti nu au nevoie in acest moment de genul de sprijin pentru sistemul bancar pe care il propun guvernele occidentale, ci mai degraba de masuri de incurajare a economiei, cea mai importanta fiind demararea lucrarilor de infrastructura, afirma Patrick Gelin, presedintele BRD, al doilea jucator de pe piata, controlat de grupul francez Societe Generale.

Si Nicholas Tesseyman, director la BERD pentru institutii financiare, considera ca in Romania nu este nevoie in acest moment de masuri precum cele luate in Occident, bancile locale neavand probleme de solvabilitate. Saptamana trecuta, reprezentantii mai multor banci austriece prezente in Romania au afirmat ca autoritatile de la Bucuresti ar trebui sa preia modelele occidentale de sustinere a jucatorilor cu rol sistemic. Totusi, bancherii stiu ca intrarea statului in actionariat implica o serie de limitari, de la reduceri de bonusuri si dividende pana la ajustari de strategie.
"Stiu ca pe termen mai lung ajutorul venit de la stat se poate dovedi un instrument otravit si tocmai de aceea negociem ore in sir conditiile in care vom obtine sprijin. Cat priveste ideea de nationalizare, e ultimul lucru la care sa ma gandesc. Ideea ma innebuneste pur si simplu", spunea Herbert Stepic, CEO al Raiffeisen International.
La randul sau, Andreas Treichl, CEO al Erste Bank, actionarul majoritar al BCR, afirma ca nu va atrage pana la sfarsitul anului cele 2,7 mld. euro negociate cu statul austriac.
"Acum ca ne-am asigurat accesul la suma respectiva, ne uitam si la ce fac ceilalti, ne uitam si la alte programe si cred ca in trimestrul I 2009 vom lua efectiv banii." El sustine ca in ciuda pierderilor cauzate de expunerile pe Lehman Brothers si din Islanda, Erste a facut profit in trimestrul IV.
Gelin este de acord ca multe lucruri depind si de capacitatea institutiilor statului de a gestiona aceasta perioada, insa nu vede necesare interventii de amploare in sistemul bancar si afirma ca principala preocupare a autoritatilor ar trebui sa fie stabilirea unei directii clare in politica economica. "Cea dintai provocare pentru anul 2009 este lipsa vizibilitatii in privinta evolutiei crizei financiare, a crizei economice, a efectelor sale in Romania asupra programului pe care il vor implementa autoritatile in saptamanile urmatoare", afirma seful BRD, a doua mare banca de pe piata.
In acelasi timp, el continua sa sustina ca perceptia riscului aferent Romaniei din partea analistilor straini este "exagerat de pesimista". "Multe elemente fundamentale ale economiei sunt sanatoase, fie ca este vorba de dependenta redusa fata de pietele externe sau de potentialul pietei interne."
Pe de alta parte, Gelin sustine ca BRD a anticipat de la inceputul anului consecintele crizei financiare si incetinirea activitatii economice.
"Am luat diverse masuri pentru a reduce creditarea in valuta, pentru a ne urmari mai bine riscurile, si am redus cheltuielile generale." Cat priveste oportunitatile pe care le poate crea o criza, el crede ca acestea ar putea aparea anul viitor si pe piata locala.
 

 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO