Bănci și Asigurări

GarantiBank: Ne extindem, dar nu agresiv

27.02.2004, 00:00 48

Sucursala din Romania a GarantiBank International NV isi va extinde incepand din acest an activitatea de finantare a operatiunilor comerciale, orientandu-se si spre finantarea operatiunilor comerciale de pe piata interna. Banca va deschide in acst an doua agentii noi in Bucuresti si studiaza posibiltatea de a mai deschide inca una sau doua agentii in viitor. GarantiBank oferea pana acum in principal finantari pentru operatiunile comerciale internationale.
Directorul general al bancii Serdar Oghan spune ca, la fel ca pana in prezent, strategia de dezvoltare a bancii nu va fi una agresiva. Banca are in prezent active in valoare de 85 milioane de euro si isi propune sa ajunga la finalul anului la active 120 milioane de euro. "Am invatat piata romaneasca, dinamica acesteia si jucatorii, iar pe de alta parte reglementarile s-au imbunatatit, in special in privinta garantiilor," spune directorul bancii. Finantarile pentru operatiuni comerciale se refera factoring, inprumuturi avand drept garantii cecuri si bilete la ordin.
Directorul bancii spune ca produsele de finantare pentru activitatile comerciale oferite de banca se adreseaza in special activitatilor comerciale intreprinderilor mici si mijlocii, carora le este greu sa beneficieze de alte tipuri de finantare din partea unei banci.
Sucursala GarantiBank din Romania apartine bancii olandeze cu capital integral turcesc GarantiBank In afara de Olanda si Romania, banca mai are o sucursala in Germania. Banca olandeza este detinuta in proportie de 100% de banca turceasca T.Garanti.
Spre deosebire de marea majoritate a bancilor romanesti, activitatea de retail nu se afla printre planurile bancii. Ma tem ca mentalitatea romanilor de a fi buni platnici s-ar putea schima. Deocamdata nu intentionam sa dezvoltama activitatea de ratail," spune Serdar Oghan. Garanti ofera in Romania un singur produs de retail, un credit imoblilar cu o scadenta maxima de sapte ani, care se adreseaza unei nise foarte inguste din piata creditelor pentru locuinte.
De ce este Romania singura tara din Europa Centrala si de Est unde Garanti si-a deaschis o sucursala? "Avem experinta sistemului bancar din Turcia, iar economia romaneasca este foarte apropiata ca structura de cea a Turciei. Piata romaneasca a finantarilor pentru operatiuni comerciale este in plina dezvoltare. In Ungaria, de exemplu piata a ajuns la maturitate. Bulgaria ar putea fi insa a doua noastra tinta in Europa de Est. Rezultatele consolidate ale bancii olandeze pe anul 2003 urmeaza sa fie publicate peste doua saptamani.
vlad.nicolaescu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO