Bănci și Asigurări

Garanti Bank a revizuit creşterea economică pentru acest an. Estimările sunt optimiste

Garanti Bank a revizuit creşterea economică pentru...

Autor: Raluca Ghinea

22.07.2014, 10:48 351

Prognoza îmbunătăţită de creştere economică are la bază şi finanţările mai ieftine, dar şi creşterea încrederii în mediul de afaceri, care ar putea atrage noi investitori. Totodată, perspectiva cursului de schimb a fost ajustată, întrucât există încă potenţial de intrări de capital străin în perioadă următoare, pe termen scurt şi lung, susţinut de dinamica favorabilă a lichidităţii din ţările dezvoltate, potrivit raportului macroeconomic al Garanti Bank aferent celui de-al doilea trimestru din acest an.

Garanti estimează o temperare a creşterii producţiei industriale în următoarele trimestre ale anului, iar pe de altă parte o revenire a sectorului construcţiilor, după o contracţie în primul trimestru şi performanţe slabe în 2013, Deşi investiţiile publice şi absorbţia fondurilor europene se situează încă mult sub aşteptări, banca prognozează o performanţă a investiţiilor semnificativ mai bună în restul anului, în special pe segmentul lucrărilor de infrastructură, bazându-se şi pe proiectele finanţate din fondurile europene, cu precădere cele din segmentul transporturilor.

Analiştii Garanti preconizează o încetinire a dinamicii exporturilor în acest an, având în vedere că producţia "excepţională" de echipamente de transport şi utilaje orientată spre export din 2013 constituie un efect de bază negativ pentru acest an.

Totodată, estimează o accelerare a importurilor, pe fondul revenirii cererii interne.

"În ansamblu, aceste elemente nu ar trebui să influenţeze semnificativ deficitul de cont curent, care se estimează să rămână la aproximativ 1,1% din PIB în 2014, fiind acoperit peste 100% de investiţiile străine directe (ISD)", se arată în comunicatul Garanti Bank.

În primele patru luni ale anului, investiţiile străine directe au totalizat785 milioane de euro, cu 9% mai mari decât în aceeaşi perioadă a anului trecut, fiind estimat un nivel de circa 3 miliarde euro pentru tot anul, reprezentând 2% din PIB.

Condiţiile favorabile de finanţare în moneda locală ar trebui să rămână motorul creditării pentru perioada următoare, iar revenirea cererii interne ar trebui să se reflecte treptat şi în sectorul finanţării, dar acest lucru depinde de sustenabilitatea consumului în următoarele trimestre, consideră analiştii Garanti.

Garanti Bank face parte din grupul Garanti România, deţinut de către Turkyie Garanti Bankasi (TGB), o bancă universală cu servicii în toate segmentele de business.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO