Bănci și Asigurări

Fuziunea gigant pe piaţa bancară din Statele Unite: SunTrust şi BB&T fuzionează şi creează al şaselea cel mai mare creditor după active. Banca nou-creată va avea o capitalizare mai mare decât BNP Paribas, a doua cea mai mare bancă din Europa

Fuziunea gigant pe piaţa bancară din Statele Unite:...

Autor: Anelis Baciu

07.02.2019, 19:31 232

SunTrust Banks şi BB&T, două bănci de talie medie din SUA, vor fuziona şi vor crea a şasea cea mai mare instituţie de credit cu active în valoare de 442 miliarde de dolari, scrie Financial Times. Banca nou-creată va fi un competitor semnificativ pentru bănci precum PNC, US Bancorp şi Capital One, iar portofoliul său de credite va reprezenta o treime din portofoliul JP Morgan, cea mai mare bancă din SUA.

În plus, banca rezultată în urma fuziunii va avea o capitalizare de 66 miliarde de dolari, mai mult decât BNP Paribas, cea mai mare bancă din Franţa şi a doua din Europa, dar mai mult şi decât capitalizarea Barclays şi Deutsche Bank la un loc.

Aceasta este cea mai mare fuziune de pe piaţa din SUA de după criza financiară din 2008. Înţelegerea reprezintă un punct de inflexiune pentru industria bancară din SUA, care a ezitat până acum să se avânte în fuziuni mari de teama de a nu fi blocate de autorităţile de reglementare ale Rezervei Federale. Dacă se va concretiza fuziunea va fi prima dintr-un val de mai multe tranzacţii într-o piaţă fragmentată. Acţionarii existenţi ai BB&T vor deţine aproximativ 57% din banca ce va rezulta în urma fuziunii, iar acţionarii SunTrust vor avea o participaţie de 43%. Ca parte a acordului, acţionarii SunTrust vor primi de asemenea o majorare cu 5% a dividendului după închiderea tranzacţiei.

Până acum nu a fost înaintat un nume pentru noua bancă, care temporar se prezintă ca thepremierfinancialinstitution.com.

Fuziunea este aşteptată să genereze o reducere de costuri de 1,6 miliarde de dolari până în 2022. Cele două bănci se aşteaptă ca înţelegerea să fie finalizată în ultimul trimestru din 2019, când se prognozează că se vor obţine toate aprobările necesare.

În România doar o singură bancă americană este prezentă, aceasta fiind Citi. Pe de altă parte, JP Morgan este consultantul Eximbank în încercarea de a achiziţiona Banca Românească.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO