Bănci și Asigurări

Franţa, în care întreaga Europă îşi punea speranţele de redresare economică, dă cu nasul de ciment

Franţa, în care întreaga Europă îşi punea...

Autor: Catalina Apostoiu

08.02.2020, 00:05 13300

După ce a dat semne de rezistenţă în faţa  tendinţei de declin economic din Europa, inclusiv din Germania, Franţa pare să cedeze în faţa presiunilor interne şi externe.

După ce a dat semne de rezistenţă în faţa  tendinţei de declin economic din Europa, inclusiv din Germania, Franţa pare să cedeze în faţa presiunilor interne şi externe.

Pe plan local, companiile franceze resimt în acelaşi timp efectele grevelor prelungite din transporturi organizate ca semn de protest împotriva planurilor preşedintelui Emmanuel Macron de reformare a sectorului pensiilor.

Ministrul francez de finanţe Bruno Le Maire, a declarat că datele slabe reflectă efectele grevelor şi protestelor şi a dat asigurări că „această încetinire nu pune sub semnul întrebării fundamentele creşterii franceze, care sunt solide“, scrie Financial Times.

Declinul din T4 înseamnă că economia franceză a avansat cu 1,2% anul trecut, în scădere faţă de 1,7% în anul anterior.

Veştile sumbre venite din Franţa contrastează cu estimările mai optimiste lansate de Germania. Guvernul german şi-a revizuit recent estimarea de creştere economică pe acest an la 1,1% de la 1%.

Economia zonei euro ca întreg a avansat cu doar 0,1% în trimestrul patru, faţă de 0,3% în trimestrul anterior, declinurile neaşteptate venite din Franţa şi Italia aducând cel mai slab trimestru din aproape 7 ani, potrivit Bloomberg.

Spania a consemnat date semnificativ mai bune, creşterea de 0,5%, peste aşteptări, fiind generată de exporturile solide şi un avans puternic al serviciilor.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO