Bănci și Asigurări

Francul a urcat la un nou record, de 3,4316 şi presează clienţii care au luat credite în moneda elveţiană

Francul a urcat la un nou record, de 3,416 şi presează clienţii care au luat credite în moneda elveţiană

Autor: Ciprian Botea

23.12.2010, 12:53 40

Francul elveţian a urcat la un nou maxim istoric în faţa monedeinaţionale, BNR afişând un curs oficial de 3,4316 lei pentru unfranc, pe fondul preferinţei în creştere a investitorilor pentruplasamentele în active sigure. În ultima lună, moneda elveţiană s-aapreciat cu 6,6% în faţa leului.

De la sfârşitul anului trecut, francul a câştigat peste 20%,ceea ce pune o presiune foarte mare pe clienţii care au luatîmprumuturi în franci elveţieni în anii de boom ai creditării.Comparativ cu septembrie 2008, moneda eleveţiană s-a apreciat cuaproape 70%.

Mai multe bănci au promovat creditele în franci elveţieni în2006-2007, datorită dobânzilor foarte mici afişate, dar acumclienţii înceo să simtă puternic presiunea cursului. În octombrie,ultima lună pentru care sunt disponibile date, restanţele la francielveţieni au sărit cu 15% faţă de septembrie, până la echivalentula 156 mil. euro. Faţă de octombrie 2009, restanţele la creditele înfranci elveţieni au crescut de şase ori.

Francul s-a apreciat puternic în ultimele săptămâni şi în faţamonedei europene, pe fondul agravării crizei datoriilor suveranedin Europa.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO