Bănci și Asigurări

Francezii de la Groupama cumpara BT Asigurari

05.10.2007, 18:56 31

Francezii de la Groupama, grup financiar cu operatiuni in Europa si Asia, au intrat in negocieri exclusive cu Banca Transilvania pentru achizitia BT Asigurari, potrivit unor surse din piata. Tranzactia ar putea fi incheiata pana la sfarsitul anului.
BT Asigurari, numarul 10 pe piata, a fost scoasa la vanzare acum cateva luni, iar pe lista scurta pentru preluare au fost, pe langa Groupama, grupul austriac Uniqa si grupul olandez Aegon.
Banca Transilvania a cumparat miercuri 10% din actiunile companiei de asigurari de la SIF Banat-Crisana, ajungand astfel la o participatie de circa 90%. Valoarea tranzactiei a fost de 5,65 de milioane de euro, intreaga companie fiind astfel evaluata la 56,5 milioane de euro.
Avand in vedere ca francezii vor cumpara pachetul majoritar, pretul platit de acestia ar putea fi mult mai mare.
Deal-ul dintre Banca Transilvania si Groupama este extrem de complex si se bazeaza, pe langa banii platiti de francezi, si pe un contract pe termen lung intre cele doua parti pentru oferirea de servicii de bancassurance. De altfel, francezii au cerut sa poata folosi numele BT Asigurari si dupa achizitie.
Tranzactia este intermediata de casa de investitii Capital Partners, partea juridica fiind asigurata de casa de avocatura Musat & Asociatii, de partea vanzatorului.
BT Asigurari este una dintre cele mai dinamice companii de pe piata, cu afaceri de 60 de milioane de euro in 2006 si o tinta de 88 de milioane de euro pentru acest an. Pentru dezvoltarea companiei, Banca Transilvania a investit, de la infiintare, circa 20-25 de milioane de euro. Pentru managementul bancii, operarea unei companii de asigurari nu mai prezinta interes, preferand sa se concentreze pe serviciile bancare, de brokeraj si asset management si sa aiba parteneriate cu asiguratori. Un exemplu este joint-venture-ul BT Aegon, infiintat in acest an impreuna cu olandezii de la Aegon, care administreaza fonduri de pensii private.
Groupama a incheiat prima jumatate a anului cu afaceri de 6,8 miliarde de euro si un profit net de 506 milioane de euro. Pentru comparatie, piata locala a asigurarilor a fost de un miliard de euro in primul semestru.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO