Bănci și Asigurări

Fostul sef al Bancii Tiriac a ajuns in Amsterdam la conducerea unui grup financiar turc

Fostul sef al Bancii Tiriac a ajuns in Amsterdam la conducerea unui grup financiar turc
30.05.2008, 22:22 252

DHB este controlata de un off-shore alaturi de Turkiye Halk Bankasi, a saptea banca din Turcia, cu capital majoritar de stat, dar listata la bursa din Istanbul cu 25% din capital.
Banca din Olanda a fost infiintata in 1992 la Rotterdam pentru a finanta trazactii comerciale ale companiilor turcesti cu parteneri din Europa de Vest. Intre timp a dezvoltat si servicii pentru persoane fizice, in special de nationalitate turca.
Saldirak a condus fosta Banca Tiriac chiar in perioada negocierilor din 2005 dintre omul de afaceri Ion Tiriac, care controla institutia de credit, si grupul germano-austriac HVB-Bank Austria Creditanstalt, care a preluat in final institutia de credit. Negocierile si procesul de fuziune cu HVB Bank Romania au durat pana la inceputul lui 2006, cand bancherul turc nu si-a mai gasit locul in echipa de management a noii banci HVB Tiriac Bank, devenita astazi UniCredit Tiriac Bank.
Saldirak a lucrat in sistemul bancar romanesc din 1997, cand fost numit presedinte al filialei locale a bancii turce Demirbank. El a dezvoltat banca de la zero, mentinandu-si pozitia si dupa septembrie 2001, cand a fost achizitionata de grupul italian UniCredito.
In iulie 2004, Selcuk Saldirak a fost instalat ca presedinte al Bancii Tiriac in locul lui George Mucibabici, care asigurase interimatul conducerii bancii incepand din august 2003. In momentul fuziunii, Banca Tiriac avea active de 706 mil. euro si o retea de 60 de unitati.
Saldirak era unul dintre putinii bancheri turci care rezistasera pe piata dupa prabusirea Bancii Turco-Romane, la finalul anului 2000.
Dupa ce Demirbank Romania a fost cumparata de UniCredit in 2001, singurele institutii de credit cu capital majoritar turc au ramas fosta Finansbank, astazi denumita Credit Europe Bank si intrata pe piata in 2000, alaturi de sucursala locala a Garanti Bank, care de-abia de un an de zile a adoptat o strategie de crestere, cu investitii in extinderea retelei teritoriale, desi este prezenta pe piata din 1998.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO